Baby lepas menyusu muntah

Ni first baby saya. Macam mana saya nak tahu baby saya dah cukup susu ke belum ya? Saya direct feeding. Kadang dia nangis dia nak susu tapi baru lepas 1 jam menyusu. Then muntah. Patut ke saya susukan dia sekejap sekejap?

2 Balas

Baby menangis tak semestinya dia nak susu. Kadang2 dia tak selesa sebab perut, sebab pampers dia, sebab suhu terlaulu sejuk ke terlalu panas ke.. Baby muntah lepas menyusu tu kadang sebab dia dah terlebih minum. Sebab tu dia muntah. Cuba cek dulu keadaan baby sebelum bagi susu supaya dia tak muntah lepas tu. Baby yg dah cukup susu, dia akan tido nyenyak lepas menyusu. Pastikan setiap kali lepas menyusu, puan sendawakan baby. Nak tau baby lapar, biasanya dia akan genggam tgn dia, mulut dan lidah dia akan tercari2 puting. Tu antara tanda2 baby lapar.

tgk berak kencing dia.. kalau full bf baby Sy masuk 2 bulan jarang² berak tp pampers penuh kencing. bby mmg gitu setiap 2 jam menyusu. Sy pon xsmpai 2 jam bby dh meraung kdg tu mnyusu bukan lama Mana pon Sy bgi pon dlm 10 minit xsmpai