cluster feeding

hello ada tak mommies yang babynya sedang mengalami cluster feeding, nak tanya apa nak buat ya? sebab anak saya asyik nak menyusu je pastu muntah muntah sebab dah overfeeding. tu pun dia macam tak cukup susu dan nak susu lagi.. takpe ke saya teruskan menyusu 😥..tapi dia asyik muntah muntah ja..

2 Balas

Macam ank saya sebelum ni. Saya pernah duduk dekat 2 jam layan kan dia sebab menangis je bila lepaskan dari susu badan. Memang sampai muntah habis sebab overfeeding. Lepas muntah baru die senyap dan tdo. Saya belikan puting silicon tu, setiap kali lepas menyusu, sendawa kan, kemudian bagi puting, alhamdulillah tdo. Rupanya die nak menghisap je bawak ke tdo. Tapi kalau betul die nak susu lagi, die sendiri akan reject puting silicon tu. N kalau die xnak menyusu lagi, die reject susu badan tu. So kat situ saya dah faham apa yg dia nak.

2mo ago

In shaa Allah tak. Sebab anak 1st saya pun macamtu jugak sebelum ni. Masa dia umur setahun lebih, dia sendiri yang tak nak punting tu sebab dia geli. Dia suka gigit2 sampai pecah2 puting tu. Saya tak beli baru. Last dia sendiri buang. Alhamdulillah sekarang dah 3 tahun, gigi cantik je.

kadang anak bukan nak menyusu pun. boleh cuba tengok fb/ig Baby language, ada diajar cara tenangkan baby tanpa perlu bagi susu