Anak menyusu sekejap sangat (BF)

Nak tanya ada tak baby yang sama macam anak saya menyusu bf sekejap je kadang bawah 5 minit paling lama 6-7 minit lepastu dia lepas sendiri.. offer lagi dia taknak ? Baby tenang je tak nangis tapi risau dia tak kenyang 😅 #pleasehelp #baby3bulan

2 Balas

anak saya sekarang 3 bulan setengah, dia pon jenis menyusu sekejap tapi kerap, jangan risau awak, just make sure utk next session dia menyusu tu bagi dekat breast yg sama, biar dia dapat sampai foremilk atau sampai awak rasa breast tu dah ringan, kalau tukar breast yg sebelah nanti dia dapat hindmilk je, takut berat pulak tak naik. Cara saya, setiap kali anak bangun, kalau dia merengek saya bagi susu sampai dia taknak, lepas tu main² then nanti offer lagi dia susu, atau kalau dia bangun mood baik, main kejap baru offer susu, then main lagi offer lagi susu, dulu memang takut baby tak kenyang, rasa macam susu badan sikit, tapi alhamdulillah setiap kali checkup naik 1kg, checkup 3 bulan haritu dah 6kg, masa lahir 3kg, mommy jangan risau yaa 😊

8mo ago

ohh kene selalu offer la ye. baik terima kasih

kalau tgok dia kencing dia byk n najis pun kuning, kira kenyang la tuh .

8mo ago

baik terima kasih