Anak sye bru masuk 3bulan. Tapi FIL & MIL dah suapkan durian dan abc..

ni cucu sulung sblh husb.. so diorg mcm terlebih excited la dpt cucu.. itu yg ikut sedap je nk buat apa².. nk dilarang, dikatanya dulu anak2 diorg, siap suap bubur lagii.xde apa pun.. hidup je lagi.. skg ni pelik² mcm² xboleh.. sye stay dgn family husband memandangkan kami ade msalah kewangan so x dpt nk menyewa, sblm ni sempat menyewa skjp, tpi mase tu tgh pregnant la.. xtau la apa lagi lepasni 😭 sampaikan sye nk mnyusu anak pun..ank mcm nk xnk, xtau laa kot mulut dia terasa durian.. sye dah try cuci lidah dan dlm pipi dia .. tpi still mcm kurang mnyusu.. ank sye dh la berat nk kne line kuning dah, sbb berat kurang.. nk mnyusu je dia mcm xnk.. sy full bf.. try bgi botol pun dia xnk .. tpi bila bgi puting kosong, okay plak dia nyunyut 😔 sye kesian nt perut dia masuk angin sbb kurang susu.. tambahan pulak, lepas menyusu je confirm dia popo(buang air besar) sye agak stress dari dalam pantang lagi.. pantang dgn mk mertua, memandangkan mak sye kurang sihat.. , kdg² anak meragam, dengan luka czer lagii... sye first mom 🥹.. Pernah skali anak sye meragam sbb firstday tidur umah mkmertua, menangis mcm nampak hantu, sye cuba bgi susu pakai botol.. tpi time tu pump dpt sikit je susu . Pastu MIL marah ckp *susu kau lah ni klua sikit, anak nangis dh nie* dgn muka2 skali.. lagi la sye bengang, mana la sye tau susu nk klua sikit. Sumpah sye ckp, selama mana berpantang dgn MIL , sye nangis je siang hari mase husb kerja ... Please bagi sye kata² semangat tuk hadapi.. kecewa dan sedih sangat².. kadang² sye rasa mcm nk bawak anak balik umah mak sye dlm sebulan dua. Tapi kesian dekat husb pulak, dengan kewangan belum stabil lagi.. Please jangan judge sye 😌 Maaf if ayat berterabur dan panjang sgt. Sekadar nk meluahkan agar rasa lega sedikit.. #firstbaby #firstmom

9 Balas

Sy kalau MIL ckp dulu2 anak die, die dah sumbat anak mcm2, ckp je itu anak mak, nie anak sy, sy tahu lah apa nk buat. Kalau die ckp die lebih makan garam dulu2, bantai je ckp, patutlah mak ada darah tinggi terlebih makan garam pula ahahaha, kan garam tu x baik... Dalam hal mcm nie, hook or crook u kena bersuara juga, kalau ikutkan sahaja, mmg kena sumbatlah mcm2 anak tu. Nnt anak dah membesar pun, atuk nenek sibuk nk masuk campur semua urusan. Nasihat sy, ajak husband pergi kedai baby beli baby carrier. Awak buat keje rumah dukung baby siap2. Lantak MIL n FIL nk ckp apa pun. Kalau dorg byk bising ckp je awak x selesa MIL n FIL sumbat anak mcm2. So hope dgn awak pakai baby carrier sambil buat keje tu dorg faham lah yg awak x suka mereka buat sesuka hati anak awak. Dr awak tulis tu, sy rasa awak mengharapkan MIL jaga baby bila baby nangis kn? So awak boleh rehat2... Trust me, mereka lebih suka berpura2 buat pekak dr nk tolong awak tenangkan baby awak. Dan berhenti mengharap yg mereka akan tolong awak. U have to survive on ur own. Masa sy lepas bersalin, MIL mmg dtg rumah kami sbb kata nk jaga sy dan baby dan juga atas permintaan husband. Masa tu PKP mmg sy x boleh nk rentas negeri nk balik Kg mak sy. So, dipendekkan cerita, ada 1 malam lpas baby balik dr warded kuning selama 5 hari di hospital, baby nangis sy pun biasa lah nk bg susu, husband dah bgn siap2, MIL pula masuk bilik sbb baby nangis2. Dan sy tahu masalah sy masa tu, ye lah 1st mom nk bg susu kt baby tu terkial2 lg kan, baby mmg akan auto nangis lah sbb lambat. Sy ckp dgn MIL x apa lah pergi lah tido, ckp juga dgn husband x apalah pergi tido, baby okay je... Lastnye MIL ckp, mcm mana aku nk tido, baby asyik nangis2 saja, sy pun dah menyirap, dah kalau mcm tu tutup je lah pintu bilik, biasalah baby nangis2... Sy suruh husband tutup pintu. Start dr itu, sy langsung x benarkan die pegang baby sy.. YES mmg sy kejam but I don't care. Masa husband pergi keje, sy dan baby tido dlm bilik siap tutup pintu. Lantak lah MIL sorg2 kt ruang tamu. Sy masak sendiri lauk sy, sy angkut sendiri air panas dr dapur ke bilik, sy mandikan baby sy sendiri.. Lpas makan tgh hari sy dan baby masuk bilik tido. YES I really on my own feet. Anak sy warded 5 hari, 5 hari tu lah sy top up tido dan rehat betul2. Hari ke 5, anak sy discharge, husband dah kerja, ajak MIL untuk ambik baby kt hospital, die buat derk je, kata die sibuk nk masak untuk diri die, sy sendiri pergi ambik grab, byr bil2 sebelum discharge.

11mo ago

betul tu awk. tula pengalaman and dalam masa yg sama buat kita lagi kuat nk buat semua tu tnpa bntuan org lain bila husb kerja . bersyukur sgt kalu ade yg fhm, tpi bila yg jenis nk dgr dia je susah jugak.. smpai kita pun xde hak sdgkn kita ibu dia.. dia xtau punya struggle nk tido kn ank, senang² je dia nk bangunkn budak tu.. and dia xtau yg bila bby tido, kita bole rehat skali.. sy geram sgt smlm2 sy ckp, haa yela ,, bila bby bangun, semua nk main.. bila bby nangis, semua tinggal bt xtau.. yg letih siapa. ibu dia jugak nk kne dodoikn balik budak tu.. masing² terdiam, bru ade akai kot bila sye ckp cmtu.. bukan nk kurang ajar, tpi limit sabar tu dh xbole nk sabar dh 😅🥹

susah nk ckp sbb ddk rumah org kan. nak duduk bilik sepanjang masa, kita pun terpengap. bila bawak pi dapur disuap nya mcm2. mmg tersepit. nk marah, tak jalan pulak. haih. sy masa pantang pun seminggu pertama tu ddk rumah mil. mil baik Alhamdulillah tolong masak even dah umur 70 lebih. tp tula dorang dah tua, dulu mungkin lahir2 je anak terus susu meriah. sy pun jenis keluar susu sikit lepastu baby ada latching prob, tak reti hisap. mmg payah gile la. terpaksa la mix sbb kuning apa semua kan. hari2 main terjah masuk bilik bila baby nangis tgk sy susukan ke tak. siap perhati sy susukan baby haha kekok gileee tp mak suami kan, sy diam ajelah. tp ada 1 mlm tu baby mmg taknak tidur & nangis jenis meraung2 tu mcm nampak syeton haha. mil tgh mlm 1 pg tu bukak pintu besar2 ckp kenapa baby nangis? tak pujuk ke? sy dgn tak tidur nya, dgn luka czer nya, dgn penat gila baru first week kot mmg meletop. sy ckp "kalau tau dia nangis kenapa takde la dia nangis. mesti la dah pujuk" suami terus ckp baik2 dgn mil & mil keluar. esoknya sy kena tegur la jugak dgn suami haha. lepastu sy minta maaf la kt mil yela badan penat kot pastu dok tanya2 haha. tp Alhamdulillah la mil fil tak pernah suap apa2 sbb sy mmg sentiasa pantau baby takde tinggal2 kt dorang. kalau dorang nk pegang baby nak main dgn baby pun time kt ruang tamu bukan kt dapur. moga baby sis kuat ya & suami sis ada rezeki lebih utk sewa luar. payah ddk dgn org ni. mak sendiri ke mentua ke sama payah. sbb bukan rumah kita sendiri. sabar ya sis. sis ibu hebat. sementara ni pgg anak kerap2. kurang2 kan bg dorang pegang.

11mo ago

betul wakk. sye sndiri jadi serba xkne, duduk dlm bilik lama2 kn ckp xreti nk bergaul, asyik berkurung je dlm bilik, bila klua duduk dkt ruang tamu, sorg pun xde pulak tunjuk batang hidung, semua sibuk dgn fon n duduk dlm bilik.. asyik2 sye je yg salah.. susu sye meriah je sena nya, kene time tu sye bru je lepas pump dedua belah, bgi anak minum.. then dlm 1jam mcm tu anak meragam, and nk bgi susu tkut dia lapar, sye pun cuba la pump lagi even xsmpai 2jam lagi.. itu yg susu sikit and trus sye kne marah dikatanya susu lambat kluar 😭 sedih sgt, bukan sye mintak susu lambat kluar, dia mcm kalu kita stress susu pun xbgi kjasama utk klua... betul tak.? kan.. haah wak..sama sye pun czer.. ade la jugak terlepas ckp ritu sbb stress sgt susu klua sikit.. sbb MIL asyik push sye bila ank sye menangis, ckp sye biarkn anak nangis, time tu tgh berpantang, yela wak mana nk ade pengalaman lagi time tu bru firstime.. kira kene marah ke apa ke, telan je.. ni fikir kalu duk umah sndiri, bestnye xde se

hi tt, sy pun new mom..sy bg pendapat satu2 tentang keluhan ttya. 1) tentang mil dan fil suap mknan dkt nb: pls, protect your baby at all costs. baby baru nk hidup. sistem bdn dia tak matang lngsg untuk terima apa2 selain susu. sekarang penyakit bukan main2 ya. dh tak valid org dulu2 punya cara. so pls mum, kesian kt bby tu..itu amanah Allah bg. 2) xde org take care baby, tt xcukup rehat: sy rasa tt kena ubah mindset. kita mmg xblh nk harapkan org 100%, walaupun ada mil dan fil. me myself pantang sendiri, berdua dgn husband sbb parents masing2 jauh. bila husband pergi kerja, mmg tunggang langgang sy dgn bby, dgn nk masak utk sy, dgn nk handle bby. but when husband balik kerja, dia take over jaga. walaupun takde la jaga sgt sbb bby dh tido. husband kena main peranan bantu ibu. ank tu takkan lahir kalau kita x minta. 3) bby xnk minum direct feed / botol - ibu blh guna sudu plastik utk feed susu pd bby. itu yg sebaiknya. dkt hsptl pun misi buat mcmtu. meanwhile awk marmet keluar susu setiap 2 jam...sikit pun tak apa..buat secara konsisten. tapi makan ibu kena jaga. minum air secukupnya. Sy harap pendapat sy dpt bantu si tt

11mo ago

terima kasih atas pendapat.. 1. betul tu awk , zaman skg xsama mcm dulu.. zaman skg mcm2 penyakit, org kata kalu dh nk kene tu bila² masa je.. dh kne kn., kita mk bapak je yg kne duk hospital, org lain xde nye.. sye xnk sgt2 org suapkn anak sye , tpi tersepit, nk dilarang, dikatanya mcm²..walhal itu ank sye .. 2. ye awk, sye mmg xhrpkn 100% org lain utk bntu, melainkan suami sy sndiri.. time husband ada dekat rumah, mmg dia yg take over anak, tidurkn anak n bgi susu dkt ank.. tpi time husband pergi keje dr pgi smpai ptg. if anak nangis je, sye kne mrh dikatanya sye xpndai jaga ank.. yela awk. first mom kn. mesti la terkapai2 lagi time tu(mase tgh berpantang) just take time nk adapt dgn anak.. sye stuju dgn apa yg awak ckp tu .. 3.ouh.. okayy awkk... terima kasih bgi pendapat 😊

buat apa yg terbaik utk baby, fil mil dah lama hidup, anak tu baru nak kenal dunia, biar dorg nak ckp apa, pekak kan telinga fokus pada anak. insyallah Allah akan bantu. setengah org kalau stress mmg susu yg dipump tak akan keluar. jadi mama jgn pump kalau stress, bg direct je. sambil susukan baby doa banyak2 semoga dipermudahkan urusan menjaga anak. kalau sy kendong aja anak tu pg mana2 xkan sy bg org lain pegang. kalau org lain bising ckp je tgh susukan anak. kita selalu ingat kalau pump susu xbanyak keluar means susu badan sikit, SALAH ya! air liur anak kita tu pemangkin susu badan, jgn susah hati mama. Teruskan direct feeding. bila anak selalu feed maka susu akan bertambah2 sesuai dgn perkembangan dia. sy pun first time mama, anak baru nak masuk 3 bulan. mmg kena kental sikit ya mama, insyallah semoga yg baik2 utk mama and baby.

10mo ago

sama2 semangat!💪🏼💪🏼💪🏼

mak mertua awk tu x makan saman. awk ckp lah mcm mana pun, larang ke ape, die tetap buat ketegaq dia lagi lps nii. mcm2 lagi die akan sumbat dlm mulut ank awk nnti. baik awk lari balik rumah mak awk sampai ank besar. sbb bby bwh 6m nii, usus belum matang lagi nak process makanan apatah lagi makanan yg manis2. even bby dh ckup 6m pon xboleh mkn gula garam. apatah lagi yg bru 3m. nanti jadi apa2 mslh dkt ank awk,mak mertua awk tu xkn bertanggungjawab pon. percayalah. silap2 awk yg kne marah lagi adalah. so elakkan lah duduk serumah dgn org mcm tu.

11mo ago

ye awk. geram sgt.. kdg² kita dimarah balik.. ckp yg dia tu makan garam lebih lagi drpda kita.. serba x kena kalau kita yg ckp. asyik dia je yg betul..itu baru part anak, part sye ni even 3bulan , dh suruh mkn seafood, sy xbrani sbb czer, risau tkut gatal.. pastu suruh mkn pulut, sy mkn pastu asyik nk gelap mata, nya ckp, pelik la awk ni, serba serbi xbole, org lain 3bulan bole mkn semua dah.. tula. lemah sgt 😭 tekanan jee dgr kata2 tu.. sye ade jugak mintak izin dgn suami nk balik duk rumah mak sementara waktu nie.. sbb stress sgt.. xbole nk adapt lagi dgn situasi mcm nie.. tambah pulak, bila ank menangis je, dia ambik anak, ckp knp ni nangis, ibu dera ke.. oloh sedihnye.. Ya Allah geram je.. sakit betul hati ni. ank sy tu dh la jenis sensitif, org ckp pape pun dia mudah nk sedih.. even baru 3bulan.. part ambik anak pulak, xdang 5minit main dah letak/ bgi sye smula. dah mcm mne la, bila tgk sye dgn anak je, ckp xbole tinggal ank, smpai xbole nk buat keje lain.. anak sye xbole klo duk

Pantang dengan mil memang macam tu sis , saya pun czer firstmom plak tu , sampai susu saya drop stress , mil paksa guna susu formula sebab taknak baby nangis dia taktau ke dah memang sifat baby nangis tak kan la baby diam 24jam , saya hampir nak meroyan tapi alhamdulilah sokongan sepenuhnya dari suami dan kuatkan hati semua ini akan berakhir , mohon pada Allah agar dimudahkan segala urusan awak 🤍

10mo ago

betul tu wak. sye hampir meroyan, smpai setiap hari nangis... nasib la haritu sye x trhempas bby je.. sbb mmg down sgt².. nasib laa kuatkn semangat n luah dkt suami utk bgi kekuatan supaya tak down.. alhamdulillah okay skit.. kan. baby nk nangis mana bole kita diamkn, ada la tu dia x selesa dkt mana².. kne plak time tu, mmg firstime bby meragam, sbb 15hari awal dia ni xde meragam lagi.. sye dgn husb pun mcm mati kutu la skjp, tpi cuba handle with well, tapi main cmpur tgn MIL plak. haih, kne sabar banyak jugak time tu..

omg jangan bagi lagi tau mil and fil awal bagi benda bukan bukan!! Seramnya dengar.. awak kerja tak? Kalau dah masuk kerja make sure hantar taska ye.. kena usahakan juga macam saya hntr taska sbb tak percaya mak sendiri jaga. Apa apa pun saya doakan awk murah rezeki dan kuat harung dugaan ni

11mo ago

sye x kerja wak. duk umah jaga bby and tgok2kan FIL yg x brape sihat.. kdg tula . ptg2 kalo sye rehat, diorg ambik main, time tu laa diorg nk suapkn itu ini . kdg2 anak tgh tidur pun diorg kejutkn sbb nk main.. padahal budak tu xsmpai sejam tu .katanya, besar dh kn.. nt mlm² pun bole tidur.. ptg2 ni kejut buat main la 🤦🏻 dia igt bby ni mcm kita yg tentukan masa mana dia tidur. baby kalo dh ngantuk, mmg dia akan tido.. mlm pun tido mcm biasa, xde berjaga sgt... lani sye byk tidurkn bby time2 mcm ni, saje xnk bgi diorg main..nt kn nye suap apa².. pening kpla sye nk hadap depa 😔

Kebanyakan orang tua suka guna alasan dulu dorang bagi anak2 dorang makan itu ini boleh je takda masalah pun & membesar elok je. Like hello tu zaman bila makcik? Zaman skrg ni memacam penyakit muncul. Tak valid dah statement tu.

11mo ago

yess.. setuju sgt tu wak.. kita ckp apa pun diorg xkn dengar dah.. just belah dia je nk kne dengar.. kita ni risaukn bby.. ank buah sye pun akak² n adik² sye tk pernah pun suap pape 6m kebawah..

maaf tapi saya rasa mcm nk hempok je MIL dan FIL awak tuh, pasaipalah pi suap anak orng durian lah abc lah, kang baby sakit bukan diorng yng susah kita juga yng susah haish geram 😡

10mo ago

kan .. sedih sgt .. ni bila ank dh berak berdarah, nya kata sye mkn bebukan.. pastu baru nak kesian dkt anak tu.. doa dkt anak moga sihat skmo..tpi org plak sibuk2 nk suap itu ini.. mcm xbole nk sabar sikit..nt budak tu dh bole mkn kn. suap la nk suap, risau nt dh smpai masa bole makan, xde plak yg nk tolong suapkn dia makan if kita nk buat keje rumah 😅..