Anak sye bru masuk 3bulan. Tapi FIL & MIL dah suapkan durian dan abc..

ni cucu sulung sblh husb.. so diorg mcm terlebih excited la dpt cucu.. itu yg ikut sedap je nk buat apa².. nk dilarang, dikatanya dulu anak2 diorg, siap suap bubur lagii.xde apa pun.. hidup je lagi.. skg ni pelik² mcm² xboleh.. sye stay dgn family husband memandangkan kami ade msalah kewangan so x dpt nk menyewa, sblm ni sempat menyewa skjp, tpi mase tu tgh pregnant la.. xtau la apa lagi lepasni 😭 sampaikan sye nk mnyusu anak pun..ank mcm nk xnk, xtau laa kot mulut dia terasa durian.. sye dah try cuci lidah dan dlm pipi dia .. tpi still mcm kurang mnyusu.. ank sye dh la berat nk kne line kuning dah, sbb berat kurang.. nk mnyusu je dia mcm xnk.. sy full bf.. try bgi botol pun dia xnk .. tpi bila bgi puting kosong, okay plak dia nyunyut 😔 sye kesian nt perut dia masuk angin sbb kurang susu.. tambahan pulak, lepas menyusu je confirm dia popo(buang air besar) sye agak stress dari dalam pantang lagi.. pantang dgn mk mertua, memandangkan mak sye kurang sihat.. , kdg² anak meragam, dengan luka czer lagii... sye first mom 🥹.. Pernah skali anak sye meragam sbb firstday tidur umah mkmertua, menangis mcm nampak hantu, sye cuba bgi susu pakai botol.. tpi time tu pump dpt sikit je susu . Pastu MIL marah ckp *susu kau lah ni klua sikit, anak nangis dh nie* dgn muka2 skali.. lagi la sye bengang, mana la sye tau susu nk klua sikit. Sumpah sye ckp, selama mana berpantang dgn MIL , sye nangis je siang hari mase husb kerja ... Please bagi sye kata² semangat tuk hadapi.. kecewa dan sedih sangat².. kadang² sye rasa mcm nk bawak anak balik umah mak sye dlm sebulan dua. Tapi kesian dekat husb pulak, dengan kewangan belum stabil lagi.. Please jangan judge sye 😌 Maaf if ayat berterabur dan panjang sgt. Sekadar nk meluahkan agar rasa lega sedikit.. #firstbaby #firstmom

9 Balas

buat apa yg terbaik utk baby, fil mil dah lama hidup, anak tu baru nak kenal dunia, biar dorg nak ckp apa, pekak kan telinga fokus pada anak. insyallah Allah akan bantu. setengah org kalau stress mmg susu yg dipump tak akan keluar. jadi mama jgn pump kalau stress, bg direct je. sambil susukan baby doa banyak2 semoga dipermudahkan urusan menjaga anak. kalau sy kendong aja anak tu pg mana2 xkan sy bg org lain pegang. kalau org lain bising ckp je tgh susukan anak. kita selalu ingat kalau pump susu xbanyak keluar means susu badan sikit, SALAH ya! air liur anak kita tu pemangkin susu badan, jgn susah hati mama. Teruskan direct feeding. bila anak selalu feed maka susu akan bertambah2 sesuai dgn perkembangan dia. sy pun first time mama, anak baru nak masuk 3 bulan. mmg kena kental sikit ya mama, insyallah semoga yg baik2 utk mama and baby.

11mo ago

sama2 semangat!💪🏼💪🏼💪🏼