1st double line after 6y ttc

Hi, ni 1st pregnancy ( natural pregnancy) lepas ttc 6tahun lebih. Sekarang Alhamdulillah dah 10minggu lebih. Bab alahan dgn tak sihat tu sy boleh tahan lagi. Tapi bab perasaan tu, mcm risau kandungan ok ke tak, sentiasa risau kalau jd pape. Kalau boleh setiap minggu nak g scan, rasa mcm dah sampai jd over protective sbb dah lame tunggu. Setakat ni sy banyak kn istighfar, selawat & zikir.. Tp perasaan risau yg melampau tu tetap ada. Ada nsihat tak utk sy. Terima kasih

1 Balas

Hai awk. First of all, tahniah diatas berita kehamilan ☺️. Sy rasa nk share pregnancy journey sy. Sy ttc 3y dgn 2x misscarriage. Masa sy dpt double line buat kali ke-3, sy baru seminggu lps 2nd dose vaksin covid. Jd perasaan risau, takut semua ada...yelah ada yg share benda2 -ve tentang effect pd awl kndungan. Suami sgt supportive, bg kata2 semangat..sy jd +ve & enjoy the pregnancy well ☺️ Dan alhamdulillah Allah permudahkan semuanya..even masa kndungan 15w di sahkan +ve covid.. Dan ini 1st time kndungan sy survive smpai skrg (menanti hari bsalin). Tipu klu sepanjang pregnancy sy tak risau. Sy ambil lngkah sntiasa dekat dgnNya, bykkn membaca tntg kehamilan, jaga pemakanan, rehat yg ckup & avoid stress ☺️