PCOS & PREGNANCY

Salam.. hi semua. Sy risau sgt dgn kandungan sy skrg. Dah 7 weeks, ni kandungan yg ke2.. yg 1st gugur dis 2021. After 11 years of marriage, baru dpt conceived. Btw sy ade pcos n obese. 1st kandungan hr tu bby x jd, dah 8 weeks scan but no heart beat n fetal pole not seen n then turun dgn sendirinye (gugur) at 10th weeks. Sy risau sgt bende ni berulang lg mase this pregnancy ☹️. Anyone plz share your advise n encourage words. Your comments much appreciated, thank you 😊 💗

5 Balas

Hi sis, saya PCOSer diagnose masa 5 years of marriage. But kuasa Allah tahun ke 7 saya pregnant, its not easy sebab saya bleeding dari weeks 5 until 11weeks like everyday & everytime. Masa tu dah redha kalau takde rezeki. Tapi ada seorang doktor ni selain dia inject ubat kuat rahim,dia advise utk bedrest betul2 waktu 1st trime, even makan dia cakap klu boleh suruh orang hantar ke katil 😅. Lepastu saya amalkan doa supaya janin selamat di dalam rahim( terjumpa di google shared by someone) saya dan suami doa betul2 dan berserah pada Allah. Alhamdulillah kuasa Allah puteri kami selamat lahir ke dunia and now im pregnant again🥰. Saya doakan urusan mommy baby & kita semua dipermudahkan serta selamat sehingga melahirkan. Amin YRA #pcosfighter

2y ago

In shaa Allah 👌 ok

hi mommy. sye xde pcos but sye penah misscarriage 2 times last year. 1st on oct 5w. 2nd on dec 9w. but now alhamdulillah, im pregnant 15w. so utk kandungan kli ni, sye jaga btul². xde buat kje berat, xde buat kje rumah. byk kan rehat + bed rest. no stress. no long distance travel. no driving. x bersama husband. until masuk 2trimister, bru mula driving balik tu pon dkt² je. bru mula buat kje rumah sikit². tpi yg berat² sye x buat. tpi still lgi byk kn rehat. rse penat berhenti. bile dh ok, sambung balik. yg penting . jaga makan, makanan tajam2 sye elakkan. then consume obimin.

2y ago

Oic.. good info 👍

Jgn byk risau sis😊enjoy yout pregnancy journey.. sy pon pnah keguguran 2020. Sy xde pcos. Sis da tau pregnant skrg ni sis rajin2 makan acid folic setiap hari ye? Xpyh tggu mase bukak buku bru nak start mkn sbb acid folic tu membantu tumbesaran janin. Nt mse bukak buku ade lg supplement nurse bagi. In the mean time, jage kesihatan, jgn pemakanan dan jgn buat kerja berat2. 1st trimster paling nak kene jaga. Dan sis rajin2 minum susu ye😊😊

2y ago

In shaa Allah.. good advise 👍

saya 3 kali sis.. 2019,2020 & 2021.. 2 kali kndungan xmjd.. last time bleeding sbb jln jauh berbatu tapi ada baby n heart beat.. sbb heavy bleedg baby xdpt surviva at 8 weeks ++. kena jaga pemakanan sis one tau diri hmil..

2y ago

In shaa Allah..Kuatnye sis 🥺

Pcos tu apa

2y ago

Oh