baby wipes atau air

Newborn babies kerap berak kan? 2 atau 3 jam sekali. Mommies semua pakai baby wipes ke guna air? Kalau guna wipes, masih lagi consider bernajis sebab tak basuh guna air bersih yang mengalir (ikut agama islam) Kalau guna air, renyah tak 2 3 jam sekali nak kena basuh berak dia? Saya new mommy. Anak belum keluar lagi, tapi tengah preparing nak beli ke baby wipes untuk yakkyakk dia.

30 Balas

Bagi new mommy, masa tengah berpantang ni baby kerap kencing dan berak. Kalau setiap masa nak ke sink, memang agak renyah tambah2 waktu malam. Saya pulak bersalin czer. Nak bergerak banyak tu agak penat juga. Selama berpantang ni saya gunakan wet tisu brand pureen (natural) yang takde bau dan spray air. Setiap kali kencing dan berak saya lap dulu dengan baby wipe dan kemudian spray air tu. Bila ke klinik pun saya akan bawak spray air dan wet baby. Spray air tu boleh beli jenis yang boleh locked tempat spray kat mr diy atau eco ada jual.

4y ago

Ya, saya lap dengan tisu atau towel. Kalau x spray air, risau baby mudah kena ruam.

Meyh nk ajar cra sng.. Napkin yg awk beli kn ade bleh potong kecik2 1 napkin tu bleh dpt 16 helai.. Sy buat 2 helai napkin.. Sediakan besen air yg kecik (bertutup) klu nk okey lg bubuh ckit sabun mandi baby awk.. Baby sy pkai sabun anti bacterial.. Jimat cara ni xpayah beli beli dh wet tissue.. Juz spare tuk mse g check up KK jer.. Kt umah bleh gne cra sy ckp td.. Napkin yg dh potong2 tu bleh recycle cuci bersih2.. Alhamdulillah baby sy xpenah kne nappy rash dgn cara ni.. Cuba la 😊

Kalau baby berak banyak basuh je terus guna air. Kalau sikit2 tu boleh je guna wipes. But as for my mom yg mengasuh budak. Dia tak suka wipes2 ni, org tua kan. So everytime pun memang dia akan g jgak bilik air. Depends pada bontot baby jgak sis, kadang ada yg ok guna wipes ada yg tak ok sampai boleh melecet. Prepare jela wipes tu. at least boleh guna utk baby kencing tengah2 malam kalau malas nak ke bilik air.

Sy mmg selalu basuh berak or kencing baby dgn kapas n air.. Sy xpakai spry sy pakai mgkuk. Letak air dlm mgkuk pastu rendam kapas dlm tu then spu la bontot baby.. Hehe.. Kalau keluar g mana2 pon sama sy mmg bwk kapas n bekas kosong so boleh bersihkan dlm bilik baby.. Tp baby wipes mmg sy bawak g mana2 incase emergency dkt tempat tu xde tempat bilik salin baby atau dlm kereta tgh traffic jam..

4y ago

Lapkan guna towel baby.. Hehe bile guna air lagi puas hati dan senang hati tgok bby bersih.. Hihi

Sy mula2 baby lahir pakai wipes lepastu masa umur sebulan naik bisul kt punggung betul2 kt tepi lubang najis.admit wad seminggu jugak la..jadi lepas kejadian tu sy kalau kat rumah memang cuci gune air bersih..kalau g jln pun cri wipes yg xde pewangi & dll..byk try n error wipes nie..tak pe boleh excercise angkat baby🤣🤣

Baby wipes - sy guna biase waktu malam Utk lap dlu poopoo dia, then spray dgn air (xrajin nk pegi sinki) and lap dgn tisu. Baby wipes kalau nk beli, beli yg free frangrance. Takut nnti montot dia kemerahan sbb alergik. Pegi klinik pun bawak wipes tissue je. Spray air / sinki - waktu siang biase guna air.

4y ago

Xde pulak guna baby bidet tu.. 😅

Sebelum bersalin mmg dah beli baby wipes dengan botol spray. Tapi start balik rumah, saya bawak baby terus ke sinki. Renyah tapi puas hati rasa bersih. Kalau rasa tak larat, mintak tolong husband. Tak pakai baby wipes takut kulit baby sensitif. Kalau keluar je standby baby wipes. Pilihan masing2

Nak bersihkan najis sy tetap guna wet wipes, sy koyak 2 bahagian untuk jimat. Lepas dah cuci calat baru spray air. guna botol spray mcm ni sis. spray je sampai yakin bersih. Then lap guna towel kecil. anak saya cukup suka kena spray, dia gelak² jer.. 😆

Both... Baby wipe berguna sgt mse sy first lahirkn baby... Baby boleh stay dgn kita dlm wad 24 hr lps kita lahirkan baby... So... Sng nk uruskn baby mse tu sbb bdn tgh skit2 lagi.... Air when baby dh kt rumah and kita dh boleh gerak utk bsuhkan baby poop

🤔 sye mmg basuh terus dekat sinki setiap kali berak. Baby wipes pakai jugak utk kencing ckit ckit jela. Tapi bile berak mmg sye basuh terus je. Sbb masa pntang pon kalau baby berak mak saya mmg basuh bontot anak tu terus. Huhuhu