TISU BASAH/WIPES BABY

Hye moms sy nk tanya,wipes ni sesuai x utk baby umur 2 month & ke atas?sbb sy guna wipes ni celah peha ank sy jd merah2..skrg sy bertukar kpd wipes drypers ,selang seli tu guna jugak wipes yg brand Runbeier ni..Drypers ok sbb lebar & basah.. #bantusharing

23 Balas

ms ank sy keluar dri nicu, bontot dh merah2 melecet, skali pegi kt pakar swasta dia mrh knp guna wet tisu, x elok.utk newborn, dia suruh guna kapas n air kosong je.. itu je ubat dia, n sapu sudocrem alhamdulillah beransur hilang merah2.. smpai skrg x guna wet tisu dh 5 bulan baby. skali skala je waktu terdesak contoh kt mall

Saya guna wipes Fiffy. Tp lepas lap bersih, saya akan guna cotton balls basah untuk cuci balik. Wet wipes ni ibarat ‘sabun’ dan cotton balls basah baru ‘basuh’. Dan lap kering balik before pakai minyak baby kat bontot dan pampers 👍 anak dah setahun lebih, tak pernah ada masalah Alhamdullilah

Pndpt n pngalaman sy. Wipes ni dia ade skit bhan chemical..kdg dia xsesuai dgn kulit baby bagi pnggunaan jngka msa pnjng..jadi nya..sy tukr kpd guna spray air tiap kli nk tukar pmpers baby. spray² n lap dgn tisu smpai kering. klau baby berak sy bwak bsuh air paip trus. kencing je guna air spray tu.

Pendapat sy, boleh dah sis kurangkan guna tisu basah, better cuci dengan air paip, lagi bersih tapi pastikan selepas dah cuci, lap kering² dulu sebelum bagi pakaikan pampers. Guna tisu basah bila perlu shj (e.g. keluar berjalan). Sy guna jenama Excue

7mo ago

Setuju. Doktor pesan benda yg sama.

I guna wipes brand offspring (organic) utk baby2 i. Sampai umur 4bulan. But after wipe tu i guna spray botol kecik utk bilas dengan air sikit. Make sure kering baru pakaikan nappy cream and pampers. Tapi wet wipes ni depends on baby actually. Ada yang sensitive, ada yg ok

Baby i masa newborn i pakaikan bzu2 orange colour tu. So far okay je then dh i tukar ke hoppi ni pun ok + spray air. But tula ada certain baby mmg x sesuai pakai baby wipes. So better sis cuci je dngn air. And if rashes tu boleh pakai dropolene.

Ikut kesesuaian baby. Macam situasi anak awak ni, anak awak tak sesuai dengan wet wipes. Stopkan wet wipe dan cuci dengan air. Kalau nak pakaikan wet wipe juga, cari yang organik macam Applecrumby, offspring, happikiddo, etc.

u pakai wet tissu utk emergency or tgh mlm xlarat bgn je ..yg lain basuh direct paip.. plus sy klau baby newborn better pkai yg jgn jenama murah or ad sabun/pewangi..sbb tu ank kulit sensitif xsesuai..

better cuci dgn air, sediakan air dlm botol spray,letak tepi katil,klu malas nk bgn tgh2 malam guna la botol spray,lap dgn kapas muka atau tuala..sy jarang guna tisu basah, lagi suka basuh dgn air,.

sy guna jenama pureen warna oren utk lap2 bhgn peha bontot klu anak kencing. klu anak berak, sy basuh guna air. apa2 pun pastikan bontot anak kering sebelum pakaikan pampers.