Is it safe to puasa while in my 2nd trimester? I feel guilty kalau tak. And guilty kat baby if I do😞 Help

Need help.

7 Balas

2nd trimester plg selamat nak puasa. itupun kalau takde gdm atau masalah kesihatan lain. ikut ketahanan badan jgk. cuba dulu puasa sunat. saya dah try puasa sunat isnin khamis masa hujung 2nd trimester ok je utk saya. make sure makan yg bg perut tahan

2y ago

sama, sya msa puasa blan lps 2nd trimester, 5 , 6 blan mcmtu. happy sangat2 sebab dpat puasa penuh, sya ada gdm, hb low, alhamdulillah okay je puasa. pagi2 tu mkan nasi. buat air susu, kurma mnum lh air bnyk2. lewatkn sahur, cptkn brbuka itu kan sunnah. mmng 5 mint lgi nk azan bru brhenti mnum air..ptng2 tu dh bnyk tidur..qailullah ke skjap..tdur sbentar tndghri untk ada tnaga. kalau rsa tk yakin..boleh praktik skrng bfore rmdhn :)