Is it safe to puasa while in my 2nd trimester? I feel guilty kalau tak. And guilty kat baby if I do😞 Help

Need help.

7 Balas

sama. sbb skrng lmbt makan sikit pun dh sendawa2 masuk angin. tp x pasti klu try , blh ke x. sbb nk try puasa sunat pun, jd mcm tu. lewat makn skit. pening. msuk angin. tp makan bkn bnyk pun. air yg paling x blh tahan. prasasn yg sma, x puasa serbasalah, puasa kesian kt baby. tp sbnrnnya kalau ibu ada kerisauan utk baby dan diri, blh guna ruksah puasa tu. suami sya x bagi puasa dlu. dilema 😅

Hi you, I pun skrg tgh ganti puasa. Tapi masa sahur kena makan berat pastu makan semua ubat yg dr bagi. Tapi ikut badan juga, kalau mmg x larat. Jangan paksa. Awk tak boleh ikut org lain, sbb badan kita semua lain2. Hopefully Allah ease semua ibu2 preg utk puasa🥰

2y ago

Ok love. Sbbnya first pregnanycy, jadinya takda experience lagi nak thru benda ni🥺 tak puasa rasa bersalah n rugi sbb boleh puasa full. If puasa risau kat mybaby. But, i try to puasa InsyaAllah♥️ May Allah ease everything. Thanks dear!😍

2nd trimester plg selamat nak puasa. itupun kalau takde gdm atau masalah kesihatan lain. ikut ketahanan badan jgk. cuba dulu puasa sunat. saya dah try puasa sunat isnin khamis masa hujung 2nd trimester ok je utk saya. make sure makan yg bg perut tahan

2y ago

sama, sya msa puasa blan lps 2nd trimester, 5 , 6 blan mcmtu. happy sangat2 sebab dpat puasa penuh, sya ada gdm, hb low, alhamdulillah okay je puasa. pagi2 tu mkan nasi. buat air susu, kurma mnum lh air bnyk2. lewatkn sahur, cptkn brbuka itu kan sunnah. mmng 5 mint lgi nk azan bru brhenti mnum air..ptng2 tu dh bnyk tidur..qailullah ke skjap..tdur sbentar tndghri untk ada tnaga. kalau rsa tk yakin..boleh praktik skrng bfore rmdhn :)

Boleh tu insyaAllah..cuba dulu, cakap ngan baby leklok, doa bnyk2..tp kalau x larat sgt, boleh buka puasa takde mslh..sbb kalau sesaje sbb risau pdhl larat, nnt nk mganti waktu breastfeed double triple laponye 😬

tengok pada keadaan badan sis. boleh cuba dulu. try dulu. masa sahur tu makan berat . dan lagi satu kalau xd alahan dan gastrik alhamdulillah rasa xd apa.

doktor saya pon pesan..Cuba puasa tapi pastikan ambil sahur.kalau rasa xlarat,ibu mengandung boleh buka puasa.

selamat je kalau nak puasa..larat tak larat je