Baby 6 bulan

Nak tnya mommy mommy. Baby 6bulan. Boleh tak makan cerelac vege @ buah buahan ?? Yg bancuh tuh je ?? .

6 Balas

Sis. Untuk baby 6 bulan better bagi bubur yg kita buat sendiri. Masak bubur, blend, tapis and baru bagi makan. Tak boleh bagi baby 6 bulan yg perasa punya makanan sebab nanti dia taknak makan makanan biasa. Mulakan bubur kosong 3 hari. Carrot 3 hari. Brokoli 3 hari. Ayam 3 hari. Ikan bilis 3 hari. Sebab kita nak tahu anak kita ni ada alahan dekat makanan ke tak. Bubur campur carrot. Bubur campur brokoli. Bubur campur ayam. Bahan bahan tu semua rebus, blend, tapis and boleh frozen. Takde masalah. Kena ingat perut baby masih baru lagi nak kenal makanan.

4y ago

Hah boleh boleh. Sis nak info berkaitan makanan macam mana?

Sebaiknya awal2 ni, seeloknya bg real food. Kalau betul2 xcukup masa pun, sis blh buat stock frozen. Contohnya blend siap2 puri buah atau Sayur.lepas tu asingkan dlm bekas2 kecil. Simpan dlm freezer. Nk makan, terus ambil/panas kan. Tapi kalau dh betul2 terdesak boleh la bg cerelac, tp tetap tidak disarankan. Sbb kdg2 instant cerelac ni ada kandungan gula/garam. 💜

Boleh... Tapi jgn selalu2 lah sbb cerelac ni manis... Takut anak jd picky eater.... Klau bleh masak sndri dulu... Klau malas masak hari2 boleh buat frozen... Time nk mkn panas kn je... Sy pun bg anak sy cerelac sbb sy kje...Kdg2 x sempat buat stock mkn... Tapi mkn tgh hari sy bg bubur frozen yg sy masak tu, mkn ptg cerelac

Sebaiknya bg real food sis. Br masuk 6bulan ni bg baby bubur kosong je dulu. Pastu slowly introduce sayur, puree buah. Buat 4day rules. Nak yg tbaik utk baby, kena planning masa utk buat. In Shaa Allah biasa nnt. Cerelac tu sebaiknya elakkan la sbb kandungan gula tinggi

Sebaiknya yang instant2 jual kat supermarket ni jangan la sis. Lebih baik buat sendiri kat rumah. Kalau yang instant2 ni, mesti ada pengawet untuk bagi dia tahan lama kan..

.. sya bagi anak saya bubur kosong dlu.. skrg dia bru 6m and 4days..