keliru...

Nak tny sikit.. sy prgnt 12 week... Dan dah buka buku d klinik swasta tp masa buka buku tu suami x ikut sekali... Skg ni suami ckp nak tukar klinik y byran tak mahal dan klu boleh nak klinik y x perlu kmi suami isteri ambil cuti... Maknanya dia x nak p gov la sbb kena ambil cuti... Sy bingung tak tau nak p review kat mn gov ka swasta... Ada y boleh bg idea mcm mn...

29 Balas

Sy mmg cek kat kk and sy dtg awal spya cpt siap..kalau lambat pun bole minta time slip. Jd xde issue nk kna amik cuti. Konsep dia first come first serve..nak awal dtg awal..siap awal..bkn slalu sbln skali je pun nk kna korban time tdo tu bgn awal sikit..dan lg satu suami sy teman skali je spnjg prgnt tu pun sbb dia kata klinik penuh ngn prmpn mengandung so nk duduk pun segan..jd dia tggu kat luar je..lagipun cek biasa kat kk mana ada scan semua..kalau dia teman pun xde dapat apa pun..next2 check up mmg sy g sndri je..TAPI scan buat kat private suami ikut skali nk tgk baby katanya..

saya mula² buat buku kat kk.last2 msa kndungn dh msk 5 bulan pindah ke swasta sbb xnak ambil cuti banyak. kat swasta mmg bbyr.tp tak ganggu kerja kta.. kkia free tp makan masa yg lama. slalu smpai jam 7.30. habis dlm pkul 11.30. so u kena pilih antara 1 lah. duit atau masa.. kalau suami tu,saya xpnh bawa suami masa chck up.. msa buka buku pink dulu pun saya just bawa sijil nikah. sampai skrng dh nk masuk 6 bulan hussbnd tak penah skli pun ekot. sbb husbnd kja jauh. pjj. 😉😃 u pilih la yg mana ya.. mana yg terbaik utk u n bby dan husbnd jga.. lain org lain situasi. ❤

Sy 5 bulan g check up kat kk n swasta sorg2. Sbb tau pregnant pun masa dh 4 bulan cek kat swasta. Sorg2 jgk. Suami x penah ada. Ok ja. Kecuali bila bab check anak kat klinik time kuning n masih tgh pantang je dia ada. Kalo bab xleh drive. Sy jupe ramai ibu2 naik grab or taxi. Kdg2 kene berani n independent. Kalo sekadar normal check up x perlu kot suami nk selalu ikut. Bnd y sama je dia buat. Lain la nk buat 3d scan atau doc nk wat kaunseling or jupe suami skali. Sbb y doc n nurse nk jupe si isteri y ngandung.

Datang awal siap awal..slama cek kat kk xprnh plak smpai mkn separuh hari..plg lmbt kul 10..xpayh nk amik cuti pun..ni pun tgh prgnt ank no 3 masih lagi cek kat kk..sbb knap nk berat2 kan hal cuti kalau kita pandai manage masa..sy pernah kul 7 da smpai dapat la no 5 okla blom kul 9 da siap cek semua bole masuk ofis mcm biasa..tp bgtau bos lmbt sikit sbb ada check up..bukn kalau da bgtau tu kita pun buat lambat kita je..

Suami tak ikut masa appointment tidak apa, yg pnting sis yg kena prgi appointment.. Sy checkup di kkia jer, wpun mkn masa stengah hari yg pnting free, dokumen smua lengkap n boleh jimat byk utk baby preparation.. Suami biasanya sy tak kasi ikut sbb taknak dia tggu lama2 bkn ada buat apa pun, lgipun yg kena check tu kita, kalau dia nak join sy okay jerrr 😊

Checkup bukan lama pon.. Dtg awal dptla balik awal.. Selalu dlm 2jam setle dh.. Boleh masuk keje.. Unless ada kes lain.. Kene tunggu lama la.. Sy xpernah pulak p checkup smpai saya@suami kene ambik cuti.. Cume saja2 nk cuti sbb nk p mana2 lpas check up tu adala.. Yang penting kat kk free dan ada apa2 senang refer hosp..

Tak perlu suami ikut, sebab kalau gov suami bukan boleh masuk pon buat penuh tempat duduk je 😅😅 saya mula² dulu je suami ikut lepas² tu die dah x mo follow sebab katenye tak ada function die follow 😂😂 pasal cuti tu sis boleh adjust masa, datang awal dari pukul 7 habis dalm pukul 9@10 mcm tu

5y ago

Btol sis.. Klu swasta laki ke anak ke mak ke.. Blh je semua masuk 😄😄

Tak de pun syarat diwajibkan bawa en.somi kat kk gomen. Paling tidak minta surat kawin, kalau ada bagi, kalau takde, dia org tak tanya byk. Skrg nak masuk 26 weeks, dari 1st scan kat klinik swasta then buka buku pink di kk gomen, tak pernah hubs teman. Sebab keja.

Everything untuk anak apa apa je boleh , saya tak kisah suami tak ikut pergi checkup sy lagi senang hati bawak moto sendiri pergi KK . Kadang suami tak ikut bukan sbb apa . Kadang sbb kerja malam so sama2 lah memahami . Itu penting ..

Sy dr awal suami x ikut. Sbb x nak dia ikut pon nanti kesian dia kene tunggu 🤣🤣 g gov la free je. Tak perlu cuti pon. Ckp dkt bos esk ade appointment dokto masuk lambat sikit. Boleh ejas masa ckp dkt nurse

5y ago

Yeah terbaik la 👍👍 mcm sy mmg suke g sendiri. Kalau lambat pon sy sokrg je yg lambat. Sian lak suami nk g kj 😆😆 tp mil pulak yg bising sebab suami x teman