kena buka buku pink juga ke?

Hi semua.. Nak minta pandangan mummy's2 semua.. Saya mengandung 8 minggu tapi belum buka buku lagi. Kalau saya nak check up di swasta, tapi bersalin di hosp gov, sy kena buka buku pink di KK juga ke? Sbb sy nak jimat cuti utk ambil masa berpantang nanti sbb tu nak checkup di hosp swasta sbb hosp swasta boleh checkup hari sabtu.

11 Balas

Tak perlu pergi kk pun takpe sis. Saya checkup klinik swasta je sepanjang mengandung ni. Takde gi kk langsung sebab kekangan masa. Tp make sure klinik swasta yg kita checkup tu ada sediakan buku record mengandung n details penting semua ada record dlm buku tu. Masa 32weeks haritu baby saya kurang gerak n doc swasta refer hosp gov utk buat ctg, then hosp gov terima je takde condemn2 apa pun. Layan sama je mcm org lain yg buat buku pink kk tu. N saya pun memg plan nak bersalin hosp gov tu. InshaAllah takde masalah dia taknak terima ke apa kalau kita ada buku record yg lengkap.

4y ago

Tgk nurse juga sis .. ada nurse suka duk perli ada nurse lyn kn ... Ada nurse marah2 .... Kdg nurse suka lyn kn elok lh ... Klau dpt nurse ... Mbebel je ... Mksud nye dia mlz ... Nk lyn ... Kje thu nk senang .. klau nurse mcm tuuu .

Saya 3 ank bukak buku kat swasta tak pernah pergi kk dan bersalin dekat gov..alhamdulillah nurse takde ckp pape pun..ni tengah ngandung ank no 4 dah masuk 5 bulan..asalnya bukak buku kat swasta tapi sebab ada darah tingi plak ngandung kali ni terpaksa refer kat kk..alhamdulillah kk pun terima takde ckp pape pun

4y ago

Hehe ..tu la..td dah pergi scan..tp pihak hosp swasta minta sy buat buku pink juga then bru blh checkup bulanan di hosp swasta..😅 Xpe la..nti sy pergi KK tmpat sy..terima ksh sis..😊

Boleh ja buka buku kt swasta nt besalin kt gov.janji checkup lengkap..xdak mslh pun sis.xdak pun kata wajib nak besalin gov kena ada buku kk.sbb kita ada kekangan masa

4y ago

Tq sis ieda..sy try tnya esk.. Group ni sgt2 membantu..huhu..tq so much..😊 Lega bila ramai bg pendapat..tak la sush hati sbb tak pasti..😅

Better buka kk bersalin gov kalau bersalin gov nnti kna perli dengan nurse npe x bersalin swasta je katenya dah buka buku kat swasta my sis pnh kna

4y ago

Serius la nurse KK ckp mcm tu, tak baik betul la

Sis buat je dulu buku pink kt kk... Pas tu checkup mcm biasa kt swasta... Bawak sekali buku pink tu... Nnti nk bersalin bg tau checkup kt swasta..

Kalau nak bersalin dekat hospital kerajaan, buku pink KK tu wajib ye mummy. Melainkan mmg mummy nak bersalin dekat hospital swasta.

4y ago

Tu la..terima ksh..akn buat esk pg..😊

Kenapa nak kena cuti sis? Sye just amik time off je 2 jam. Then msuk office mcm biasa.

4y ago

Hehe..tu kali ni nekad checkup bulanan swasta..tp brsalin gov..sbb nak jimat cuti kali ni takut emergency apa2..😅 Tu yg tanya dalam group ni minta pandangan sbb tak pernah buat utk ank 1st..apa2 pn..terima ksh ya..😊

Nk brslin dgn gov mst la kena wt,lain la nk cek pn dkt swasta nk brslin pn dkt swsta

4y ago

Smga dipermudahkn

Sya pun 8weeks blm pg kk lagi .ingtkn nak tunggu 10 weeks baru nk bt scan lah.

4y ago

Sbb KK tmpat sy suruh mai time 8 minggu..😅

Pekakkan telinga jer..ada yg ok ..ada yg x ok..