Vitamin bergas

Nak tanye, ibu hamil boleh consume vit ni ke? Sbb die mcm gas kan?

Vitamin bergas
16 Balas

Badan dewasa perlu around 70mg je vit c. Kalau consume 1000mg nanti lebihan vit c yang tak diperlukan tu akan diproses ke buah pinggang dan keluar balik ikut air kencing. Buat beban ke buah pinggang je makan vit c dose tinggi. Saranan saya ambik buah buahan dah mencukupi keperluan vit c kita untuk sehari 😊

Dulu sebelum pregnant, masa sebelum kahwin lah sy consume jugak vit c ni.. Tapi dose terlampau tinggi sgt, sebiji tu saya ptg 4.. Sehari sekali je saya minum.. Kadang tekak xnak terima jugak, saya jarakkan 2 hari sekali.. Ni bila dh pregnant, sy makan ubat kk bagi je.. Takut pulak.. Hehehehe

saya makan yg ni jugak.. tapi jenis yang isap punya.. 500mg..1000mg tinggi sgt.. sblm preggy mkn yg 1000mg...dh preggy saya tukar... saya ambik bila perlu je 500mg tu.. kalau kerap muntah je saya isap 500mg...kalau tak muntah xmkn... 😁

Kalau keturunan ada stroke awk cuba elakkan dr ambil sbb doktor pernah pesan dekat sy bila minum ni boleh menyebabkan angin ahmar bila2 masa je sbb ayah sy kena stroke

jenis effervescent (carbonate) elok elakkan je sebab ada lagi pilihan yg lebih baik. 1000mg terlalu tinggi utk kehamilan.

Better makan buah buahan je sis. Vitamin c jenis larut dalam air ni tinggi gula. Takut sangkut kencing manis pulak 😂

1000mg terlalu tggi. sy ada terbaca dlm fb doktor tk sarankan sgt sbb yg brand nih gula pn tggi.

refer to doctor first because preggy tak boleh consume without advices from specialist

Sy consume vit ni lps bsalin...mmg best🥰 Ms pegnen consume vit doc kasi ☺️

sblm preggy ambil vit ni. th je pregnant tros stop. mkn ubt yg kk bg je