Ibu hamil boleh ke makan vit c atau vit b complex? Bahaya atau bagus?

Saya 12weeks..selalu rasa badan saya dh mcm gatal2 kulit mcm kering sgt.. muka lagi la breakout teruk pregnant ni.. tu nk tanya.. boleh ke ibu hamil makan vit c atau vit b complex utk sihatkan balik kulit badan muka ni? Mommy2 Ada suggestions tak vitamin apa yang bagus? Boleh share? #ingintahu #firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusharing #seriusnanya #Vitamin #ask

15 Balas

Boleh je sebab saya sendiri ambil. Cuma bukan setiap hari. Dalam buah buahan pun ada macam2 khasiat. Sama macam saya, kulit jadi kering & muka breakout masa first pregnancy. Saya tukar sabun. Saya pakai Eucerin Washlotion. Memang untuk muka & badan. Alhamdulillah kulit jadi lagi moist & muka jadi flawless 😊 Pakai lotion badan supaya tak gatal sangat kulit. InsyaAllah boleh cuba.

boleh je makan pure vitamin ni as supplements, vitamin C and B complex baik untuk baby and ibu sekali. cuma perlu ikut daily recommended requirements. kalau amik lebih,takde pape, cuma dia akan keluar as air kencing..so rugi je makan lebih.

sebab perubahan hormon,kulit dah berubah.. maybe you boleh consider tukar pencuci muka for oily skin and apply aqueous cream dekat badan2 yg gatal2 dan kering tu and minum banyak air instead of consider extra supplements

Vit tu bagus utk ibu mengandung.. Tapi ttg kulit semasa mengandung nie susah sikit nak ckp.. Krna itu disebabkan hormon semasa mengandung.. Yg pasti banyakkan meminum air masak juga .. Semoga dipermudahkan

apa2 perubahan pada anggota bdn disebabkan pregnancy tu semua normal. sy cuma tahu yg vitamin c ni limit 250mg sahaja. b complex kena rujuk dktr dulu.

Sama dengan sy. sy ambik vitamin b complex sampai anak lahir. Vit c pun sy ambik. Sy ambik juga omega, tapi sampai bulan ke 7 je then stop. Vit d3 pun sy ambik.

Sy makan vit b complex yg KK bagi. Baik utk kekalkan tenaga. Tp dosage yg sgt kecil. Baik check dulu ala dos yang selamat utk trimester 1 & 2

sis dh bt buku ke x... kat kk mmg dh bgi vit b co..vit c.. mmg supplement spanjang kita hamil ni ..

Nak ambil extra vitamin, kena tanya dr awak sbb dia yang lagi tau keadaan badan awak.

Klau saya dr yg suggest utk ambik vit d3. Better consult dengan dr awak dulu.