awal prgnent mmg cmni ke?

Nak tanya..ada x yg mcm saya..alahan yg agak truk..makan pastu muntah..bdan pn jd mcm xdak tenaga pastu nangis dh xlarat sngt..

25 Balas

yes.. normal..

Normal sgt tu sis, kena tenang dan rilex jgn terlalu stress nanti mindset out.. Keep strong nti masuk trimester 2 automatically hilang slow2

Normal dik. Lps 3 bln baru hilang.

Sama la sis..saya baru ja keluar wad..alahan teruk muntah smpai lembik..xblh mkn lngsung..msuk ja bnda mkn muntah habis..

5y ago

Ya tmbah air n msuk ubt tahan muntah..

Sama mcm sy sis.. Weeks 7-10 memang sy muntah teruk langsung tak makan. Perut sy betul kosong, pastu sy kerap menangis dan down. Suami layan ok blh faham tp tak tahu kenapa diri sendiri yg x blh control nak nangis ja.. Then dh msk weeks 11-12 alhamdulilah syukur sangat alahan dah tak ada. Dan sy blh makan sepinggan penuh. Sebelum ni memang sy x blh mkn. Tp sy try mkn buah dan jagung nk bg kenyang..tp hari ni sy checkup kt klnik berat sy turun 2.5kg jugak. Mungkin alahan sy sebelum ni dan buat sy bnyak down dan bersedih.sis kena try mkn buah. Sy rasa jagung pun bagus memang buat kita betul kenyang skit.

5y ago

Kena try mkn jugak sis.. Sy haritu pun mcm tu. Mood 100% dh lain nangis tu memang sepanjang masa kejap pikir nak mati sebab time tu sy duduk sorang kat rumah. Husband 24 standby kat balai. Kalau kes mcm ni better kena ada peneman kt rumah. Kalau kes sis x seserius sy mngkn ok lg. 😊