Alahan

Assalam n selamat pagi.. Saye just nk tanya?. wife saye skrg tngh pregnant 14wk+...tapi alahan die teruk sngt, saye paham org pregnant mmg mcmtu..tpi macam wife saye ni die alahan dri segi mkn.. Aritu mase 7-11wks mmg alahan teruk, xde selera mkn ape sume tu..pastu ok kejap dlm smggu...lpas mkn zincofer yg kk bgi, terus jd blik, mcm lg teruk.. Dh la makan xde selera, lpastu muntah pulak, saye kesian tngok die..smpaikn berat badan turun, dri 54kg jadi 50kg skrg ni.. Saye pn smpai dh x thu nk bgi die mkn ape, semua xnk?... So, saye nk tanye ade x puan2 kt dlm ni mcmtu..pastu ade x supplement ke ape2 ke yg boleh makan utk naikkan selera die... pastu kalau keadaan ni berterusan ade effect x pada baby dlm kandungan ? Terima kasih

2 Balas

saya dulu pun mcm tu juga masa trimester pertama. normal. makan muntah smpai turub 2kg masa tu. tp paksa jugak mkn sebab lapar. kalau muntah tu x bleh buat apa dah, layan je . huhu. kena sabar sikit je, nanti dah masuk trim 2 @ 4 bulan ke atas , slowly badan back to normal, selera akan bertambah pakej mengidam sekali masa tu, suami kena layan je tau kalau isteri nak mkn apa2 lps ni . vitamin yg KK bagi kalau rasa x serasi boleh inform, boleh tukar ubat. jgn risau, perjalanan ke 9 bulan masih panjang, nanti selera mkn akan ada boleh cover balik utk perkembangan baby dlm tu. yg penting minum susu, kalau x selera susu tepung boleh minum susu segar

Sediakan stock buah byk2 drumah. Terutama delima, jambu batu, epal, pisang. Klau encik nk info pasal buahan / makanan yg elok lg, boleh tgk bahagian food & nutrition kat apps ni. Semoga dpermudahkan isteri encik dan baby.