awal prgnent mmg cmni ke?

Nak tanya..ada x yg mcm saya..alahan yg agak truk..makan pastu muntah..bdan pn jd mcm xdak tenaga pastu nangis dh xlarat sngt..

25 Balas

Sy penah kene aritu mggu ke 7..muntah.minum pon muntah.smpi rasa badan sjuk.dr ulu hati ke atas da pedih sbb xde makanan.mintak suami msukkn air 1botol Bru tenaga n lalu mkn wlopon muntah sikit2...skrang alhamdulilah 13w asik makan he😁

Normal sis.. Sy kerja xlrt lari p muntah kt toilet.. Tp skrg alhamdulillah dh ok.. Mkn buah oren or minum jus oren unt hlg rsa loya.. Fikir positive, kesusahan kita ni penghapus dosa..moga allah permudah urusan kelahiran..aamiin

5y ago

Saya ni doc bg mc 2 3 ari..masuk kja nnt xtau lah cmna..

Normal. Banyakkan bersabar. Ramai juga yang kat sini experience benda yang sama tapi masa tu saya pun tak percaya and duk fikir bila la phase muntah tu nak tamat 😂 Semoga Allah permudahkan urusan awak ya.

5y ago

Amin..aha kna sabar byk2 kan

Sma mcm sya dlu..smpy kdgn 3blan..makn muntah.xleh msak..xleh bow dapor..smua bli jer.bla kdgn 3bln ke ats.. alhamdulillah.. sya dh xde alahan smpy skrg.. skrg dh 8bulan lbh

5y ago

Amin..t.ksh

huhu biasa la untuk 3 bulan pertama memang majority macam tu.. saya naik ke 4 bulan ni boleh makan dah.. cuma tak selera sangat.. tak tau la tekak nak makan apaa

Sama macam saya la sis. Alahan teruk. Makan sikit je terus muntah. Sekarang alahan on off. Kadang ada kadang tak ada. Alahan share dgn my husband😆😆😆

saya pun mcm tu sis skrng...makan apa je semua nak buang balik...tapi biasalh kan dh namanya pun mngandung..😌.jadi normal lh orng kata...

Sama mcm sy smpai msuk hospital 3 hri 😂 alhamdulillah skrnh dh 15 week dh blh mkn skit2 .. ada kdng2 jer munth ... bnyk kn minum air masak yer ... 😍

5y ago

Yup . 10 botol . Haha . Nasib laa alahan teruk tu brthan 2 week jer .. mmg lngsung xblh mkn apa2 😂 sis try mkn buah2 . Skit2 tkpe ... jgn biar perut kosong .. lagi nk mnth nanti ... try minum jus buah ker

normal sis.. sy dlu pegnt yg sulong dr 7mgu smpaii 15w..mkn mntah..mmg xde slra..blh mkn roti dgn bskut je.. mmg blh d katakn mnth je sllu

Sama saya. Dr awal pregnant mmg teruk sampai skrg pun masih xboleh terima nasi dan bau2 makanan.. pagi2 langsung tak boleh makan ape2.