Kantung Kosong?

Hello Nak tanya..ada tak ibu2 sni yg pernah mengalami kantung kosong.. saya hari tu masa scan 5minggu doktor cakap fetal echo seen.. repeat scan 8minggu (18/10/2019) doktor scan kantung kosong pulak.. huhu.. doktor terus refer sy ke hospital.. doktor kat hospital pulak cakap kantung memang kosong dan perlu cuci.. tapi saya tak ready lagi, so doktor kat hospital tu bg tempoh 2minggu 30/10/2019 nanti.. tapi semalam sy try pergi scan kat klinik private, doktor cakap dalam kantung saya ada samar2 putih. ada sesiapa bole cerita kan pengalaman/ advice utk kes saya ni? saya berharap sangat ada keajaiban..

31 Balas

Sya pernah setahun lalu,sya pergi klinik swasta nma klinik tu KS wan kat bukit mertajam penang,saya sebetulnya geram smpai sekarang sya x boleh lupa.Sya pun boleh terima kalau dia awal2 cakap baby xda sya x marah pun tapi dokter lelaki tu tipu saya,time dia scan sekali kat atas perut dia cakap kemungkinan hamil luar rahim.2mggu mari balik.sya pun dngar cakap dia sya balik lagi lpas 2mggu,sya ckap ada kluar darah dikit dok' dia scan lagi x nampak,lpas tu dia scan transvaginal,dia ckp ada2 ada kantung je tapi isi sya tngok xda kosong.sya tanya mana janinnya,dia cakap masih kecil lagi x nampak lagi,sya percaya lah dia dr kan.sdangkan masa tu dh 9w.dh buang kot x ingat dh mana simpan.dia bagi lah sya ubat penguat rahim duphaston ke apatu sya tk ingat.dlam 2w sya minum ubat tu serupa betul2 baby berkembang kat dlam,mual muntah macam2 lah lepas minum ubat tu.2w lagi sya mari cari dia cakap nak buka buku pink pasal nurse kk nak minta bukti hamil.tau dr laki tu x bagi sya jumpa dia,sya pun x pikir negatif pasal tu.Dia tukar kat dr perempuan,lpastu dr prempuan tu scan kat perut serupa dia jga cari x dpat. Last dia scan kat bawah,dia cakap kosong baby xda.sya marah sya cakap tu dokter laki dia cakap ada,sya percaya dia lagi sya minum obat penguat tu serupa buat sya betul2 pregnant.kalau xde cakap lah xde sya pun xpa, dia buat sya macam ni sya lagi sakit hati duit dah kluar banyak.Dia tipu sya cakap ada. Kalau sya x cakap mau buka buku pink,sya ingat tu dokter lelaki pun lagi cakap ada.sorry sya cakap macam ni bukan nak menjatuhkan tapi sja nak luahkan,sanggup dokter kandungan buat macam ni karna nak duit.sejak dari tu sya x nak lagi pergi klinik tu 22 dokter sma prempaun ke laki ke smua nak duit je tu dokter,sebab dia x boleh dipercaya lagi.sya tukar gi dr quah tong sai

4y ago

Awk yg x paham doc ckp ape...trus claim doc penipu...ssh jugak dpt patient cmni...

Mcm sy jugak sis . Puncanya sbb sy spotting lepas tu g kt klinik swasta ni . Memula pergi doctor scan nmpk kantung je n x nmpk janin . Doctor bgi seminggu utk dtg repeat scan n doktor bgi ubt kuatkan rahim . Next utk appoiment lagi sekali doktor scan lgi dy ckp kantung kosong lagi dan doktor ckp kemungkinan akn berlaku keguguran . Doktor sruh sy buat pilihan samaada biarkan kantung tu jatuh sendiri atau makan ubat atau g cuci kt hospital . Sy amik keputusan utk balik fikir dulu . Dlm hari yg sama sy g scan kt klinik yg lain . Alhamdulillah ! Nmpk baby n ade heart beat dh . Skrg ni tgh tunggu follow up kk pulak . Harap Allah permudahkan urusan sy && semua ibu² semua . In Sha Allah

4y ago

Bahaya betul kalo doc Salah bg info kn..elok Ade jd xde

saya pernah juga. usia kandungan lebih kurang awak. saya gi private. dia kata tak nampak baby. tapi dia tak suruh cuci terus. dia bagi masa dia cakap dalam 2 minggu kalau takde turun darah kita scan balik. kalau ada turun darah then baru cuci. next saya gi hkl, scan elok je doc jumpa heartbeat baby. awak tunggu dulu ye. semoga benih membesar.

Sy scan 5weeks doc cma ad nmpk kantung shja , doc cakap normal sbb terlalu kecil lagi .. Msa sy 7weeks sy admit wad sbb alahan teruk doc demat kecemasan scan nak tgok perkembangan , dah ad janin tp heartbeat xnampak lagi ... ikutkan tca sy 1/1 (9weeks) utk repeat scan dgn doc dekat kk , nurvous sgt mnx2 laa dah boleh nmpk heartbeat ...

3y ago

betul2... harap2 ade la heartbeat dlm kantung awak dan saya nerves ni... huhu kita sama2 doa yea

mintak doktor scan dt bawah sis. lagi senang nampak. sy dulu awal2 doktor kk kata kandungan x jadi & fibroid. tp sebenarnya xde fibroid pun. gi hospital jumpa pakar suruh tggu 2 minggu scan dr bawah baru nmpk heartbeat. 6 weeks dah masa tuh. kalu scan biasa x nampak.

Sy pn 7minghu scan kantung ksong doc scan kot bwh tp nmpk samar2 putih...doc sub scan lg 2minggu....tp sy mmang alah teruk start 6w smpai skrg....n spotting 2mingu...2x injection kuat rahim..semoga janin sy ada n mmbesar dgn baik

4y ago

Xbnyk n xperlu pkai pantliner pn sbb ckit sgt...

Sy aritu pg klinik scan mse 7week tpi kantung kosong je..pstu scan lgi skali mse 9week alhamdulillah npk bby dh..awak sabar yerr,sbb stiap org xsama..cuma awak amalkn mknan yg sihat2 jee dan jaga dri elok2..InsyaAllah ade rezeki awak..aminn

Sy pun mcm tu jgk sis... Scan 6w mmg nampak kantung je.. Doctor ckp mmg mcm tu sebab awal lg.. 2mggu lps tu sy bleeding, prg perikse lg skali alhamdulillah dh nmpk baby n heartbeat. 5w mungkin terlalu awal kot utk sesetgh org.

4y ago

Sis alia.. Sekarang still bleeding lg ke.

saya masa 6week pun doctor kata tak nampak apa2. masa tu scan dari bawah. then 8week scan lagi baru nampak ada denyut jantung dah. sabar ye, cuba bagi masa sikit mungkin lambat sikit ke baru nampak. moga2 ada rezeki dan dipermudahkan ye.

Tnggu lagi sis.sy dlu pn lbih kurang mcm ni.ikut kn pkar dia ckp kdungan sy x mnjadi prlu buat dnc tp dia bg dua mnggu lg utk scan balik Alhamdulillah bila scan balik nmpk dah janin dgn heartbeat..semoga baik2 aje kandungan sis.