ASSALAMUALAIKUM

nak tanya yang beranak normal dan berjahit, korang start berani untuk buang air besar dan kecil dekat toilet cangkung masa bila yee, lepas luka jahitan sembuh ke dalam 3mgu.. atau tunggu dulu..

26 Balas

Lawak bila teringat pasal cangkung duduk ni. Dulu saya ada trauma sikit masa anak first. Anak first kena gunting and jahit. Kebetulan, lepas 2 mgu ada lebihan daging kat area jahitan & sembelit. Pantang pulak kat rumah mak mertua. Toilet mmg duduk tapi bab pakai gayung dgn sembelit mmg tak membantu proses penurunan 😂 .. sembelit tak yah cakap, menangis2 dalam tandas. Boleh Dkt 1jam bertapa. Bila da hari ke 30, checkup KD, ibu kena ambik urine, alamak, toilet cangkung pulak. Luka still terasa. Nak tak nak slow2 kaki melujur. Time2 nak melujur tu pulak nak terberak. Ah sudah pikir confirm lama ni. Tapi xtahan sgt terus cangkung je. Eh laju pulak penurunan memerut.. sejak dr tu, terus cangkung je. Penurunan pun selamat. Lama2 sakit pun hilang.

2y ago

Bau busuk hanyir macam ikan masin ke? Kalau xkuat sgt, cuba buat rendaman faraj(daun sirih,asam keping,garam). Kalau bau mcm ikan masin, bgtau nurse. Nnty dia akan bg REFER doc takut ada jangkitan kuman

kalau Sya tkut dngn jahitan..saya kencing berdiri sbb bila kncing duduk..sakit terasa dkt benang jahitan..dan buang air besar plk saya cangkung mcm nk berdiri sedikit dngn kaki kepit..sbb sakit jahit smpi nk ke lubang dubur..jadi saya buang air besar posisi berdiri sedikit..dan teran perlahan Lahan sbb membuang air besar kering..jadi berhati² semasa neran.skrng pon benang jahitan masih lgi belom tertanggal lagi..sikit lgi dh nk tertanggal sendri..sakit kena jahitan tu dh kurang cuma nk tnggu benang tertanggal je belom lgi.skrng saya dh 13hari berpantang dekat rumah..😊

saya start membuang hari kedua lepas bersalin..xdan nak teran najis keluar sendiri..membuang pun dalam keadaan berdiri..basuh pun hati2..mmg lama la dalam toilet..bykkan minum air suam..makan buah and makan benda yg ada fiber..insyallah senang membuang tanpa meneran..hari ke 40 baru berani nak cangkung..tu pun lepas nurse cakap haa dah elok dah bawah tu..boleh la cangkung..haa gitu la pengalaman saya

sy first mom..lps je bersalin n jahit disuruh kencing kan? kalau x disuruh pon mesti kita akn rse nak terkencing..ivent kencing duduk pon kdg nk basuh air tu mngalir ke perineum kan..pedih tak ? sy dok terpk je ni cane nk kencing kt wad sblom discharge haha..boleh ssp jwb soalan sy tak hehe

2y ago

Kencing berdiri.. Tak sakit.. Jgn terlalu awal lasak.. Nanti jahitan terbuka

saya dulu lepas bersalin ada la 2 minggu jugak tak berak. first time berak lps bersalin tu, saya berak berdiri 🤣🤣 alhamdulillah keluar jugak la isinya. kalau sembelit better g farmasi ambik ubat cair najis supaya lg senang dia keluar. tapi takleh pakai selalu

sy belum apa2 dh minum lactul 😆. setiap 2hari sy akan mmbuang dgn bantuan lactul. selama 2/3 mggu. last2 nurse marah haha...nurse ckp jgn biasakan otot rectum tak bkerja sbb xperlu teran bagai. 2/3 mggu luka dh cantum dh nurse ckp. tp tulah. takut punya pasal

saya buang air besar, 5 hari lepas bsalin. bukan tahan, tp memang ada masalah sembelit jugak. cara saya, saya bdiri sis. kencing pun bdiri. x tfikir nk tanya sape2 masa tu, auto buat sendiri 😂. masa cuci tu, tunduk sikit je. sbb tkt jahit tbukak

30 Hari nk abis berpantang MCM Tue...Lupa diri yg berjahit kat bwh...masa Tue checkup kene amik urine kat kk...tandas cngkung pulk..trus cngkung...Blik umah baru tersedar diri cngkung masa amik urine ...nasib xdew pape...Luka da baik🤣

sye berani cangkung nk kencing je..buang air besar masih duduk😂 berani cangkung pun mse hari ke 15...time tu sbb merajuk dgn husben..merajuk punya pasal berani plk mencangkung😂 merajuk+tak tahan nak terkencing😂😂😂

2y ago

hahah dia pye mrajuk blh lupa yg tgh sakit ye hehhehe.. mujur berani tu..sy masih tkt lg..pantang hari ke 38

Masa pantang 2minggu dkt umh mak ada tndas duduk okey la balik umh sndri cangkung tapi beli kerusi yg boleh duduk punya, 2minggu benang dh hilang tapi still rasa takut g nk cangkung walupun dh 35 hari