Jahitan normal

Untuk yang bersalin normal dengan berjahit... Jahitan tu akan kekal mcm tu atau Dr akan buang benang tulepas luka sembuh? #seriusnanya #ingintahu

5 Balas

benang tertanggal sendiri awak. pastikan awak jaga betul2 la kalau nak cepat baik dkt bawah tu semasa mandi bersih kan tmpt jahitan dgn ubat doctor bagi, if xdpt boleh beli air garam/dettol dkt farmasi. cuci dgn cotton bud jenis bulat2 tu. lepas mndi lap kering2 jgn biar lembab. kalau rasa lembab nnt tala ja dkt kipas. kalau masih ada drh nifas pasti kan kerap tukar pad ye. jgn tggu smpi dh bocor baru tukar boleh menyebabkan pembiakan bacteria lak nnt. banyakkan makan buah yg mengandungi vit c. tak semestinya buah oren je

2y ago

xde awak. nnt hilang sendiri. sbb sy haritu pon jahit byk. last tgok ada kesan jahit ja

zaman sekarang benang tak mcm zaman dulu dah nk kena tetas buang... jaga je kebersihan & makan makanan sihat utk luka cpt sembuh..jgn duk p buh pencuci tak ketahuan sudah...

Jahitan tu akan tercabut sendiri. Nanti akan ada check up balik, masa itu doktor akan check balik okay tak. Jaga kebersihan ya,jangan takut untuk bersihkan part tu.

benang tertanggal sndri / terbenam dlm daging.. tp pastikn luka dijaga elok bersih & keringlh.. baru cepat baik

benang tanggal sendiri