Assalamualaikum nk tanya,pengalaman luka jahitan korang mengambil masa brapa lama utk betul2 sembuh?

14 Balas

saya jahit banyak juga sampai ke bontot.. nasib baik dorg xdeclare 3dgree msa tu..hampir kena tolak pi Dewan bedah..Dtg doc pakar yg tlg jahitkan semula .. Sakit sangat sebab Doc practikal dh jahit..tpi jahitan dia tu diorang buka balik n jahit semula.. Btw Luka jahit saya dalam 2minggu dah ok.. Saya amalkan makan buah oren , banyakkan air masak, and titiskan minyak Nonoroguy dekat Pad ..

1st baby - 2nd degree tear. ambik masa luka cantum semua elok dlm 3mggu. 2nd baby - 1st degree tear. ambik masa 2mggu. boleh bersila😅. kena mrh. luka elok cuma rasa mcm pedih2. pergi klinik check doctor kata ada bisul kecik dkt situ lain semua dh cantum elok. skrg dh okay. 32hari pantang

1y ago

hi awak, mula2 xtahu pon ada bisul. sy rasa pedih2 igt kn jahitan terbuka. jadi mmg sgt takut juga la. adik sy ckp g la check dkt klinik. tu yg boleh tahu ada bisul. doctor checkkn. masa dia cuci and tekap kat kawasan bisul tu mmg pedih. jahitan sy semua doctor ckp dh okay. sy masa keluar hospital mmg xdpt ubat kuning. sy cuci dgn air bersih dn cuci dgn air garam. jadi masa dkt klinik tu sy bgtau la xdpt ubat pape. jadi doctor bg ubat cuci dgn antibiotik utk sy mkn. sy cuci dgn ubat doctor bg ja awak. kdg2 sy cuci dgn dettol. sy tuang sikit dettol dlm air kemudian celup kapas dn cuci kawasan jahitan tu. lepas tu dap kering2. sekarang ni dh xrasa sakit dh awak. awak ada pergi klinik tak

Dalam 10 hari. Alhamdulillah. Kena make sure area jahit tu sentiasa kering especially after every mandi n buang air. Mkn yg sihat2. No need letak ubat gamat etc. kalau rasa leceh to keringkan guna kain or towel, can use hair dryer

atas pgalaman saya sendiri masa anak first.. klu luka bcantum elok ambik masa seminggu la.. tp klu yg nk sembuh sepenuhnya luar dalam ambik masa sebulan lebih juga hilang tu ngiluuuu n pedih..

sy ank first ni amek masa sebulan lebih baru betul2 sembuh. sbb koyak sampai ke bontot🤣 sakitt oii.. hari ke 107 hari bru sy brsama dgn suami sbb takut + trauma fikir psl jahitan ..

1y ago

semoga sis hani dipermudahkan urusan bersalin ye aamiin . doa bnyk2 and lau xnk koyak jgn angkat punggung. better kena gunting drpd koyak teruk.😭😭😭

wa'alaikumussalam sy rsa xsilap sy dlm 2 mnggu mcm tu bru btul² smbuh kot. tpi sy still brjga² smpai sbln bru brani nk jln lasak² ape smua. 😁 Ngeri plus ngilu 😅😅

sebulan lebih sebab saya episiotomy.. tapi skrang 5bulan pun masih terasa ngilu 🤣 mungkin mindset saya je kot takleh lupa kene jahit.

1y ago

hahhaa kannnnn 😂

Saya normal vakum, episiotomy. Seminggu dah bersila 😂 hari ke25 benang dah takde. Genap hari ke60 dah bersama.

1y ago

Dia tak jatuh, dia mcm serap gitu.

Pengalaman saya masa anak sulung, ambil masa seminggu untuk sembuh (jahit normal tak panjang tak pendek)

Kalau sy seminggu lebih cantum 2 minggu dsh start benang tanggal