luka jahitan bersalin normal

Nak tanya...berapa lama luka jahitan bersalin normal korang sembuh?dh hari ke 15 tp tk nmpk mcm smbuh lg..benang pon tk jatuh lg..adakah normal?

5 Balas

luka pn masih lembab & basah ke? tips nurse kk bgtau sy. cuci bersih luka jahitan, jgn takot nk sentuh tpy luka utk bersihkan . pastikan tgn bersih. lps mandi baring mengadap kipas , ltk ubt yg hosptl bg n biar kering. baru pakai pad & panties. sy seminggu dh kering luka. tpy proses baik sepenuhnya luar dlm ambik msa. jgn risaukn knp benang x jatuh, yg penting luka x terbuka. ad org jahitan terbuka tu lg sakit. kna jahit balik. jga miss V bersih2

1y ago

semntara nk tggu kering dpn kiaps tu darah nifas x mngalir ke sis?

Normal sis.. saya hampir 2bulan baru sembuh sepenuhnya. Itu pun benang fully jatuh pada 3bulan.

4y ago

Kuning macam tu..kadang ada merah2 sikit..kadang putih tapi jarang jumpa putih..selalu jumpa kuning and merah la..

nak cepat kerapkan basuh pkai air suam letak garam,lpas to keringkan dan letak minyak gamat..

sy dua mgu dh sembuh ..

0 and a