Sembelit teruk

Nak tanya, sy baru 5 weeks, loya tak ada langsung, cuma susah nk buang air besar..sampai sakit..rasa nk membuang, tp bila pergi tandas tak boleh keluar..sakit..adakah normal dan brp lama sembelit ni akan hilang ye.

5 Balas

Bukan semua ibu akan dpt sembelit or even cirit birit, ikut badan and keadaan masing2. Kalau ibu ada sembelit, jgn paksa or meneran kuat sgt ya sbb you baru 5 weeks pregnant, it is dangerous. Ibu makan dulu black grapes or epal and minum byk air suam. Pagi2 lepas bangun minum segelas or 2 gelas air suam, utk penghadaman, bila rasa nak toilet baru try. Ingat jgn meneran kuat ya. Makan makanan berfiber yg secukupnya, ni penting.

2y ago

Tq puan atas penjelasan..😃

saya masa awal pregnancy pun selalu mengalami sembelit. ini tips dari sy, kalau sis nk guna boleh je. sy selalu minum air kosong banyak2, lepastu makan buah. and masa nk membuang tu sy tgk video atau movie. mmg lawas sy membuang. suami sy bg tips kalau nk lwas sroll tiktok ke apa ke. sy mula2 ckp dkt dia mcm biar betul. lpstu sy try mmg menjadi n lawas. yg penting jgn teran

2y ago

terima kasih..tadi saya pergi klinik sebab tak tahan.doktor bg ubat dan saya minta scan sebab minggu lepas scan kandungan 5 w..tp sepatutnya dah 7 w..alang² nk ambil ubat sembelit sy scan sekali, tgk makin kurang bacaan GS tu .sebelum ni bacaan kantung 1.03cm, tadi check dah 0.77mm...sedihnya..tak ada rezeki utk ada anak lagi..

normal saye smpai nrsalin smbelit https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

banyakkan makan buah mcm pisang, betik atau yogurt, minum air masak banyak2 tau !! elakkan minum air milo mcm tu , yg penting jgn meneran bahaya time pregnant , kalau 2 3 hari tak baik jugak awak boleh refer doc mintak ubat lawaskan perut .

Boleh ke farmasi beli ubat LACTUL ubat ni selamat untuk ibu hamil yang sembelit. Perlu jaga pemakanan. Dan perlu banyakkan minum air masak 3L sehari. Bagi air ketuban mencukupi untuk janin dan membantu elakkan sembelit