Sembelit Atau False Contraction?

Hi nak tanya , normal ke dah 34 weeks 3 days sembelit teruk ? Saya dah seminggu tk buang air besar . Tapi perut selalu sakit . Ad org cakap bukan sembelit tapi false contraction. Saya confius . Tapi perut sakit mcm nak membuang, smpai bilik air tknak pulak membuang. Sehari 3/4 kali jugak ulang alik toilet. Sampai satu tahap nanges keluar toilet 🥺 sepanjang sakit perut (time sakit hilang) baby okey je gerak gerak. Ad yg arif pasal ni tak?#firstmom #seriusnanya

7 Balas

sy same ngan sis smpai sy kne buasir tahap 2 skang..cam sy mmg nk membuang bkn sakit nk beranak..sy pi swasta doc bg ubat air ngan lmbut najis..tp sy try lmbut najis dulu..lega kuar wlpn ade rse nk teran lg sbb dh truk sgt sembelit sy..ddk2 pun nk meneran berak..sy jnis senang berak..sllu 3ari sekali bile kne sembelit truk sgt..try pi klinik swasta sis...

7mo ago

alhamdulillah sis dh membuang...sy ni xtau la bergntung pada ubat je ke ape..tp mmg membuang ari2..mlm ni try xnk mkn ubat..nk tgk leh buang ke x huhu

Banyakkan makan sayuran hijau, buah dan minum air kosong…sbb kita ada masalah sembelit tapi dh okay sbb tiap hari mkn sayur dan bnyk minum air…klau sis jenis yang tak suka sgt mkn sayur try makan buah yg tinggi serat mcm kurma, epal, pisang…klau nak mkn betik pastikan betik tu betul-betul matang jgn makan betik muda.

7mo ago

Saya sayur dgn air mmg hari hari makan . Wajib je ad. Terutamanya air . Sbb tu doc hairan mcm mna boleh sembelit. Mungkin saya tak amalkan makan buah kot. Lepas consume oren sunkist bru okey . Skrg saya warded sbb sembelit n false contraction day 2 😅

Maaf kalau saya cakap mcm kotor sikit, saya macam awak. Dia dah hujung dah tapi tak mahu keluar. Terpaksa korek sikit. Baru keluar. Minum air byk, and makan buah. InshaAllah ok lepas tu. Sbb saya dulu sbb kurang minum and makan buah. Skrg baru ok

7mo ago

Takpe sis, saya pun mcm tu , lepas pada nak membuang tu saya takut nak teran , dalam hati kepala otak overthink sangat. Saya takut kalau saya teran keluar baby . Jadi saya pun korek jugak. Mmg najis keras mcm batu.. saya mmg hantu air masak. Tkleh hidup klau kurang sikit. Mungkin saya tk amalkan makan buah sbbtu kot saya jd sembelit.

Makan buah sis. Stay hydrated. Buah yg tinggi fibre, betik, pisang, prune etc. Masa makan lebih kan sayur mcm bayam semua tu (leafy green) kurangkan carbs (kalau tak kerja berat dan tak kuat berjalan). Stretching tiap2 hari pun bantu lawas juga

7mo ago

Yaa mungkin sbb saya kurang makan buah. Saya banyak makan sayur dgn air je. Mungkin sebab tu kot..

cuba minum ayaq kosong banyak lepastu makan buah oren ka.. i pun mula mula sembelit lepastu nahh buasir terus. tapi risau jugak sebab u sakit perut tapi nak membuang tak keluaq..

8mo ago

Saya minum air kosong sehari lebih kurang 3.2k liter sehari. Ramai org ckp minum air kosong banyak tp saya mmg kuat minum air pun tk jadi apa .. mungkin kena cuba buah oren kot .

Sy pn pernah sembelit teruk n jd buasir masa anak 1st. Sy beli ubat je kat farmasi. Fuhh cair je najis keluar.. Legaaaaaa

7mo ago

blh sy tahu ubat ape ye?

false contraction tu..

7mo ago

Betul, saya sembelit dan false contraction pd masa yg sama . Saya skrg warded day 2 hahah. Tq info