Sembelit masa mengandung

Hi, nak tanya. Saya pregnant 13w and Selamat ke kalau saya memang bergantung makan ubat sembelit untuk membuang? sebelum pregnant pon dah memang ada masalah susah membuang. Kalau tak makan ubat memang berjam2 saya duduk toilet, nak meneran sangat tak berani. Sehari saya minum air masak dalam 3l, banyak makan sayur dan buah tetap jugakk susah nak membuang 😭 bila tanya doctor, doctor akan nasihat minum air, makan sayur and buah hmm

2 Balas

1. dapatkan 2nd opinion doktor klinik lain. 2. tangkap gambar portion daily meal sis untuk 1-2 hari sebagai proof sis mmg makan sayur & buah banyak setiap kali meal. 3. boleh guna apps untuk track water intake. tunjuk doktor selalu sy makan portion macamni, air 3liter. & bawak juga ubat sembelit yg sis makan sekarang tanya doktor.

saya pun dari dulu selalu susah nak membuang, takde la berjam2 dlm toilet tapi saya jenis tak rasa nak membuang. kalau membuang pun jrg2 la najis tak keras haha. Saya ad terbaca pasal lazy bowel syndrome, hrap2 bukan tu la ya