ubat sembelit 7week

Assalamualaikum mumny-ii semua .. nk tumpang tanya kalau pregnant 7week boleh mkn ubat sembelit tak ?? cth jnama senokot? sebab saya susah nak membuang sejak pregnant ..dah makan buah sayur tak menjadi jgk ๐Ÿ˜ญ#ingintahu #firstmom #pleasehelp #bantusharing

ubat sembelit 7week
15 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Haritu sy sembelit smpai berdarah 4 hari. Dr bg ubat lembutkn najis. Ubat minum. Sy tak ingt nme de. Tp lepas tu da ok da. Cuma ubat tu dr tak bg kalau ade kencing manis. Better jmp dr sbb ade ubat mmg tak sesuai ibu mngandung. Haritu sy ade batuk teruk and mkn ubat batuk air tu. Dr terus marah sbb ubat batuk air tu buat mngantuk so baby terus tkkn gerak. Patut sy kira tiba2 baby tak gerak. Takut sgt. Alhamdulillah lepas tu bru baby gerak sbb ubat tu buat baby mgantuk skali kata nya.

Baca lagi
VIP Member

Kalau ubt beli sendiri dkt farmasi, tlg jgn mkn lg, consult dgn doc dlu, badan org xsama, mungkin ada org mkn ok tp kita tak ok, sy hrgu sakit gusi pon, pergi farmasi org tu suggest calsium la ubt la, tp sy ckp xnk, sy nk ubt oral je, then pergi KkIa tnya nurse, nurse ckp xbole mkn ubt, hnya bole guna ubt kumur je

Baca lagi

doctor bagi ke atau sis beli sendiri..sebab saya masa kne sembelit cri ubat sembelit dorg ckp takde ubat sembelit untuk org pregnant..dorg bg liquid enema tu je yg jenis sumbat tu je..kalau ubat makan dorg ckp xberani bg org mengandung melainkan doctor yg bagi.

Jgn mkn ubat beli sndri sis,klu smbelit truk jumpa doc dlu,klu sy,sy minum bnyak air,ada skli tu sy mngidam makan timun jepun smpi dua batang cicah lada garam mcm makan mangga,dr sembelit trus berak2๐Ÿ˜…..tp jgn ikut sy sbb lain org lain2 kthanan tubuh badan..

Sis dapatkan dari doktor atau farmasi ? Sebab masih awal preggy better apa2 consult dgn doktor . Boleh minum air orange , atau tropicana twister. Tapi ikutkan normal ja kalau sembelit , cuma seminggu tu kena ada sekali berak pun okay dah .

minum air bnyk..air suam..tiga liter sehari..bgn pagi klu blh minum 500mls mineral water kecil tu..bgn tdr jak bgn..minum sikit2 smpi hbs klu ada alahan muntah..jgn ambil ubt smbrgn apa lagi masa preggy n masa 1st trimester

waalaikumsalam..sy teruk sembelit trimester pertama.sy amalkn minum susu dlm kotak selepas bangun tidur..alhamdulillah selesai masalah sembelit...

waalaikumussalam.. tak pernah try, tp saya bila sembelit, biasa akan makan buah prune dulu, takpun minum air yogurt..

mkn prebiotik, lactul ..saya mkn ini shj..sblm ni mmg hari2 mkn ubat sembelit masa sblm.preggy

cuba stop dlu mkn ubt zink cofffer to.. dh berak bru mkn.. sy slalu buat mcm to..