Elak buasir

Emosi betul harini sebab sembelit..lepastu buasir luaran plak tu.. Anak plak nangis2 mintak susu..😭 ada tak tips elak sembelit? Dh makan sayur makan buah semua dh..tapi susah betul nak membuang..xnak bergantung dengan ubat sgt kalau boleh😌

3 Balas

Sama kes dengan saya. Jadi saya cari ilmu baru alhamdulillah berkesan. Selama ni kuantiti dan cara saya makan buah & sayur tu salah. Tapi sis saya tak pasti. Kalau sama mungkin boleh ubah macam saya. Cara yang betul: 1. Ambil 5 hidangan sayur buah sehari - kalau berlebihan rupanya boleh sebabkan sembelit - saya makan 3 hidangan buah (sebelum sarapan, sebelum lunch, sebelum dinner) dan 2 hidangan sayur (lunch, dinner) 2. Makan buah semasa perut kosong - 20 minutes hingga 1 jam sebelum makan nasi atau - antara waktu makan cth antara lunch dan dinner atau - paling bagus waktu pagi 20 minutes- 1 jam sebelum sarapan sebab perut betul betul kosong Saya dah amalkan 2 hari dan dah tak sembelit dan buasir dah tak keluar sebab najis lembut. Semoga berjaya sis 💪🏻

1y ago

Sama sama sis.. ♥️

saya beli ni dekat farmasi.Minum ni pastu minum air masak banyak ii.saya buat dua kali minum.Klau sakit perut sikit tahan .Bila dah rasa nak membuang sangat baru keluarkan .

sebenarnya nak elak sembelit nie sis .kena bykkan minum air sebenarnya ..