Mainan Bayi

Nak tanya, perlu ke beli mainan bayi bila dia umur sebulan lebih ni? Sbb sy tak beli apa2 mainan pun lagi utk dia. Perlu ke sy beli segera?

13 Balas

cm kelakar pn ade awak ni. hehe. suka ati awk nak belikan ke tak, tp baby umur sebulan ni xperlu mainan sgt pn, cukup kita layan dia peluk² ckp² dgn dia pn dia da suka. da 3 bln nti bleh kot belikan dia teether ke utk gigit gatal gusi tu, tak pn toys picit bunyi² tu. tapi xyah la membazir awak. nti dia xdenye nak main sgt toys tu.. dia lg suka main remote tv, kunci kereta, mangkuk sudip kt dapo tu 🤭🤭

Sebaiknya sensory anak memang start awal. Boleh je sementara takda mainan selalu panggil nama anak. Zikir dekat dengan anak. Boleh buat tummy time kadang kala dengan anak. Bagi anak masa tummy time tu capai benda kat depan dia. Tapi sebulan takda la tummy time lama biar sebab dia tak biasa meniarap lagi. Yang penting anak belajar eye contact dengan kita.

anak sy 1y 6m.. xpernah belikan mainan . sbb dia main apa yg ade dlm rumah je.. lebih bgus n jimat.. ajar dia main apa yg ada dlm rumah mcm bekas tupperware n kain... kne pntau n bermain dgn dia bru best... sbb mainan sekadar mainan akan buat dia bosan.. klau beli mainan yg boleh ajar dia something is better

Usia sebulan lebih, bagi saya x perlu beli lagi. Boleh beri ransangan / stimuli pada baby dengan memanggil nama baby, buat bunyi spt bunyi2 haiwan, bawa baby berbual, etc. Tunggu baby dah pandai genggam barang, boleh kenalkan baby pada mainan jenis rattles dan bersesuaian dgn peringkat umur baby nnt.

sebulan dah boleh tummy time tu. beli mainan yg ada bunyi time goncang. tk perlu mahal2 kt shopee pun murah2 je. sbb kita nk galakkan sensory baby. untuk sebulan ni focus tummy time n deria penglihatan n pendengaran baby. bila tummy time, letak mainan depan baby untuk baby focus pada bunyi n warna.

Yes amat penting actually and at least beli yg rattle toys. Rattles toys ni untuk merangsangkan stimuli deria baby like deria rasa, sentuhan, pandangan baby (berwarna-warni), kedengaran baby, cara memegang semua ni adalah penting ya.

klu sy masa baby umur sbulan lebih,sy byk sembng dgn dia..da msok 3buln bru beli mainan yg bunyi² tu..tu pon beli utk uji pndengaran dia ok ke x..lgi la umur 3buln baby da pndai ajk smbang²..lgi best sembg dgn baby..

saya beli satu rattle waktu habis pantang. excited plus nak tarik perhatian dia. 3 bulan lebih baru beli teether sebab da start meleleh air liur hint gatal gusi

tunggu baby besar sikit kot baru beli..saya beli sudahnya abg dia yang main 😅 lebih baik ibu main cak2 dgn baby..nyanyi lagu dgn baby..bnykkan tummy time..

Ank sy bawah 6month xpernah beli kan toys,,sbb dia sllu main2 tudung atau baju mmy dia😂😂😂kdang2 main gigit2 jari mmy..