toys

Mainan apa yg sesuai utk baby 8 bulan? Saya ade beli baby pool n ball, tapi dia tak minat langsung kt baby pool, cuma nk ball sje. Pstu ade beli walker pula, walker yg jenis berdiri tu. Kdg2 je dia gune. Saya ada kwn, dia ckp beli mainan masak2 sbb anak sye prmpuan. Tpi utk usia dia yg bru 8 bulan ni sesuai ke nk beli mainan masak2??

7 Balas

Mesti anak pertama kan? Saya pun baru ada 1 anak. Anak lelaki. Mmg saya try and error jg. Sbb nak tgk minat dia. Kalau dia suka ball, mgkn dia minat dgn ball tu, yg penting parents perlu bawa dia main dgn bermain dengan dia. Tunjukkan ana cara main. Bila dia rasa seronok mst dia alan main. Dan mainan jg boleh jd alat untuk asah perkembangan komunikasi atau bahasa anak.

Fasa 8 bulan ni baby tak kisah pasal mainan. Dia akan main benda yg selalu kita pegang. Macam contoh remote ke apa. Tapi kalau nak beli mainan belilah yg bersaiz besar. Takut kalau masuk mulut yg mainan kecik tu kita tak perasan.

Jangan beli mainan yang kecik2 sangat. 8 bulan tu fasa masuk kan semua benda dlm mulut. And tak semestinya girl kena main masak2 je. Main bola bagus apa untuk motor skill anak

Sy try up status sis ye..hrp jika ada yg mengalami situasi yg sm blh share pnglmn dgn sis..

Yg ini sy x sure sis, sb baby sy pun x tentu mood dia mau main bnda apa 😅

Sy belikan mainan pun,mangkuk senduk jgk menjadi pilihan hati nak😂

pastikn mainan ank bersaiz besar ..