Habis pantang 44 hari

Hi. Nak tanya pendapat korang, lepas je habis pantang 44hari, kene sambung pantang lagi ke mcm mana? Confuse sy. Sepanjang pantang haritu, sy berpantang dkt rumah mak sy. So dh hbs pantang, sy stay dkt rmh mak mertua. Masalahnya, dkt rmh mertua, mcm2 pulak sy tak boleh makan contoh mcm tak boleh makan belacan(sy beranak normal tak ada jahit), tak boleh makan pedas (baby sy tak menyusu badan) , tak boleh mandi air biasa kene mandi air panas.

6 Balas

ada org pantang sampai 44hari ada org pantang 100hari. semua tu xwajib pon awak. terpulang atas kita. awak kena suarakan la benda tu dkt husband awak. kalau awak nak fakta yg boleh buat husband awak xboleh patahkan hujah awak, awak follow page fb doctor imelda balchin pakar o&g. doctor ada share apa yg mitos, apa yg fakta, apa yg khurafat bagi ibu yg tengah berpantang, ibu hamil

1y ago

most wc awak🥰. berpantang should be xde stress utk ibu2 mcm kita.

saya berpantang sendiri.dijaga oleh suami.hari ke 42 saya ke hospital untuk temujnji dengan o&g.doc scan semua dah cntik dah. tp klu makanan ,sy slow2 dulu.cuba skit2 je dulu takut anak kembung dan ada sayur yg tubuh tak boleh terima jadi sakit urat.saya alhamdulilah tak kena.pengalaman kwn saya,silap makan terus jadi demam sakit urat.

Nnt checkup baby 1 bulan, bawa mertua sekali.. pastu awak buat2 la tanya doktor yg belacan/ pedas ni masih kne pantang ke.. biar dia sendiri dgr dari doktor.. atau pun suami awak la kena main peranan.. tu kan mak dia..

Sebenarnya kita kena pantang dr process food je sbb xelok gitu laaa , air panas ni biasa untuk bg badan kita segar

ikut org. hari ke45 dah x pantang.