22 minggu

Hi, nak tanya pendapat. boleh tak hamil 22 minggu naik bot ke pulau perhentian?

20 Balas

saya baru balik dari pulau redang hujung bulan lepas..alhamdulillah ok je..cuma masa otw ke pulau tu silap dudk bhgian dpn..hentakan kuat..smpai roomstay perut cramp..perjalan dari darat ke pulau around 1j 30m..mnyesal dudk depan mual² terus..alhamdulillah kndungn ok tkde apa² pun..masa balik tu sy terus pndah dudk belakng ok sikit kurang hentakn..ikot atas bdn masing² act🥰

saya haritu 18 minggu naik bot pegi perhentian alhamdulillah okay. cuma bahaya kot sikit sis sbb hentakan ombak kuat jugak. kalau nak pegi jugak boleh bagi tahu org yg bawak bot tu kita pregnant kadang depa tak nampak perut kita tu dia main hentam je. biasa kita akan dpt tempat belakang skli baru tak rasa sangat

mcm sye xbole. Sye xleh jln jauh nnti xselesa dlm kereta, mual2 lgi wlopon dh trimester ke 2. Badan pulak kalau duduk lama nanti jadi sakit, so sye xboleh nak brjaln jauh buat masa skg huhuu..

2y ago

sama dgn saya..masih mual bdn pun slu sakit2😭

Macam saya masa pregnant 3bulan saya pergi perhentian. Prefer Kalau nak naik bot naik belah belakang atau tengah utk kurangkan rasa tekanan. Alhamdulillah takda apa ii 🤲🏻. Balik dari pulau terus pergi checkup baby hehe risau juga.

ikut badan sndri sis ..sy bru je naik bot ikut suami bongkah ketam ..ok je ..spnjang kat laut xde masalah pun ..tpi bila turun bot tu,pening2 sikit je lepastu ok ..

rasanya better tak payah sis sbb boat pergi pulau ni hentakan dia kuat sbb berombak, sy dh naik waktu pregnant 6 minggu alhamdulillah takda apa sbb rahim kuat tp sebenarnya bahaya.

1y ago

betul. tk pregnant pun melambung lambung kita dibuatnya. nk berpaut dkt bot pon susah. apatah lagi pregnant

Bot boleh, dalam 45minit slalunya, tapi bukan speed boat yang kecik sebab hentakan ombak kuat. Yg concerning tu lebih pada perjalanan kereta/ flight/ train tu kalau lama..

Insyaallah boleh saja pada badan masing2 juga tapi duduk belakang and pesan kat bot tuh awak preggy and bawa slow . Saya pun baru ja balik dari Langkawi 😅

bole je sis saya bru2 ni gi pulau kat sabah... alhamdulillah xde pape ada la sakit kpala sikit just mnum ubat dah ok...

Boleh je sis. Tapi kalau rasa mual teruk and tak pasti boleh jumpa doctor minta nasihat