Pantang larang

Nak tanya lah kan , ade tak sedara mara makcik atau mak uolls suke bagi pantang larang yg mengarut time pregnant nie ?? Contoh pkcik sye suruh bawak jarum , bawak bnde yg tajam2 konon mcm tangkal...makcik sye pulakk marah suami sye pkai baju kelawar saya...kate nye nanti ank keluar jadi pondan....sakit hati sye dorng ckp mcm tu...ank jadi ape pun tu atas didikn mak bapak mcm mne...ape kene mngene suami pkai bju kelawar anak kluar jadi pondan....doa yg baik2 je dah la , tk payah la nk ckp bende mngarut mcm tu kn....hmmm laki sye mls nk dngr mkcik sye bising trus die tukar bju...die sje nk try sbb bju tu selesa sejuk...itu jeeee...hmmm

2 Balas

Sy dpt mcm2 pesanan pantang larang..tak boleh menempel kt pintu, takut baby nnt duk kt pintu bawab je tp xnk keluar2..xboleh pkai tudung lilit2 takut nnt terkenan kt baby tali pusat melilit..tak boleh turun atau naik tangga half way..kalau dh turun halfway, biar smpai bawah terus n kalau perlu naik semula, naik lah tp make sure ms 1st turun/naik tu bukan halfway patah balik..takut ms bersalin nnt jd yg sama..pastu xboleh menjahit, takut nnt lepas bersalin byk kena jahitan kt bawah..xboleh teguk air dlm botol, takut baby jenis mudah melalak..eyh banyak la..mcm2 lg..sy malas nk lawankan..sy ikut je selagi xde unsur syirik atau khurafat la.. ikutkan mak ayah sy, xde dorang kisah pun psl pantang larang tu cuma dorang pesan mulut kena byk jaga..jgn sakiti hati org sbb setiap kata2 org pd kita adalah doa..jd xmo la nnt ada yg mendoakan bnda2 xbest utk kita n anak..n mama babah pesan kna buat baik gn binatang gak la..sy xske lipas n cicak..ada peluang, sy bunuh..tp sejak mengandung ni, sy just tutup mata je lah😅

sbar jak la sis..lucu plak sa fkir pa yg mkcik tu ckp..pelik2..first time dgr..klu xda bnda baik nk ckp bgus xpyh ckp kn..bg stress kat kta yg tgh preggy jak..tp kebiasaan tu org tua2 mmg pcya bnda2 mcm tu..sbb meka pun dgr dr org tua2 meka dlu..sa dlu pun mcm tu jgk..xblh mjahit la..xblh potong rmbut la..kpla xblh asyik jenguk kuar msuk tingkap & klu nk kuar dr pintu tu msti kuar trus..xblh halfway nk kuar msuk blik..tkut baby nti xnk kuar katanya..suami xblh tukul paku la..nk repair & psang paip pun xblh..mcm2 lg..kta org muda ni dgr jak la..kdg2 jd tkut plak nk bt apa2..kna tnya dlu blh ka x..😅