Mak mentua, fasa anak mengenal orang atau naluri seorang ibu.

Anak saya 6 bulan, kerap nanges, dan bila tngok raut wajah anak sye, perasaan tak suke trlalu obvious, moody je bila dgn nenek die, (mak mentua sye)..walaupun hakikatnya dalam sebulan hampir setiap mnggu akan ziarah mak ayah mentua sye. Jadi mak mentua sye selalu terasa hati. sye tak thu nak buat mcm mne. sye dan suami pjj, dan suami akan balik smnggu skali. Sye juga selalu bawa ank kluar jalan2 kdang jmpe kawan2, saudara jauh, tapi perasaan anak okay je, ketawa, snyum. kdang sye pun tak faham. Anak sye mmg dijaga sepenuhnya oleh mak sye, jadi bile dgn family sye, ank sye okay je. ye lar mak mentua sye sndiri pun tk nk jaga, sye faham mngkin faktor umur. Jadi kdang sye brfikir, adakan brkemungkinan die dalam fasa nak mengenal orng dsekelilingnye? atau adakah die tahu atau rse naluri tu dtg dri sye mse sye pregnant? asalnye smasa sye pregnant emosi sye selalu trganggu dgn kata2 dan perbuatan mak mentua sye. akhirnye sye trpkse diamkan diri tk nak stress bile fikirkan anak. suami pula mndiamkan kan diri tanpa support sye. sye nak mntk nasihat dri smua, sebab sye tk nk salah sangka buruk pada mak mentua sye. #firstbaby #firstmom

6 Balas

anak sye mula2 mmg x kenan dgn mil dgn fil 😂 masa tu age die dlm 4bulan mcm tu. nmpk je atok dgn nenda die mmg die nangis. fil sye mybe la sbb die x kenal sbb fil sye duduk london. baru sekali je jumpa masa fil sye balik sni. mil sye mmg dua minggu sekali sye ke sana bwk anak. tapii tu lahh sakan nangis bila nenda dia amek 😂😂 maybe sbb nenda dia takut2 kot nak dukung die or cara dukung x kena ke, plus mil sye tgn mmg x kuat mana, anak sye pulak jenis bdn berisi and x reti duduk diam, jadi bila nenda dia dukung die jadi keras kejung gituu je. tapii bila dgn mak sye or ayah sye die ok je gelak2 even jrg sgt2 jumpa. sampai now ank sye dh 7bulan mmg xnak dgn nenda dia. kalau nenda die dukung die diammm je 🤣🤣

entah. takpayah jadi fikiran sgt. baby lagi kan biasa la tu ada mood2 dia. yg corakkan anak2 ni ibu bapa dia. so kt sini awk mainkan peranan besar. jgn ajar anak untuk benci org. apa yg org buat kt kita, cukup sampai situ je. jgn panjangkan lg. anak2 ni suci hatinya & cepat serap apa dia nampak & perbuatan di sekeliling dia. mcm mana pun mak tu tetap mak suami puan. santuni dia. harap semuanya ok saja. sy doakan selalu.

situasi awk same dgn sy..lepas ank kuar die xnk lngsung dgn belah sane.. (mil)..Dari bb smpai la umo skarang dah 2 taun lbh.tp dgn org lain y xknl die mesra dgn senyum nye..tp bile dgn belah sane die tgk dah mnngis xnak pandang.cume kurang dari dlu.kadang sy rase mcm dia Tau Mase sy peknen dlu sy sgt terasa dgn layanan mil terhadap sy..jd bb turut rasa dgn ape y org bt pd mama dia.. wallahualam.

12mo ago

sama la mcm saya..cuma anak saya dia tak suka pun maybe mil jenis bila ckp mcm tengking..so anak saya rasa mil tu mcm marah2 dia..kdg kdg saya jd mcm tk seronok sebb cara dia bile pggl msty kuat2 mcm anak tu ddk berbatu Dari dia..saya kdg risau telinga anak jd sensitif atau pekak..kdg bdk bdk nie dia tahu mana yang selesa mna tk selesa..

normal lahh .. anak saya 2 2 mula2 mmg tak suka mil fil pdahal saya pntang kat rumh sana .pstu hbis pntang mmg kerap sgt dtg rumh mentua sb dekt je . kesian jugk tngok sb mil fil saya sayang cucu cucunya dorng jenis manjakan cucu 😅.tp anak2 sya tak suka klu mentua dukung trus nangis mcm tak kenal😆 dgn mak pak saya anak2 sya ok pulk . now dorng dah toddler ni ok dah dgn kluarga mentua

12mo ago

saya rasa sebab mil fil saya sejenis kalau kami dtg dorang trus nk amik anak2 saya trus nk dukung dan cium2 . so anak rimas kot .. kalau mak pak saya. .dorng jenis biar je anak saya dlu dorng tak aproach trus .dorng bgi ank sya selesa dah main2 kt lntai bru dorng panggil2 .. i think sebab itulahh

sye rse standard la klu anak kte lg rapat ngn fmily kte compare ngn mntua.. sbb kte pun mcm tu kn.. maybe sbb bonding ke or sbb kte memg byk spend tyme ngn fmily kte compare to belah mntua.. xde ape yg perlu drisaukn..

Memby ank sis dlm fasa separation anxiety. sebab ank sulung sy mcmni.. Dgn family mil okay, dgn family sy je dia kerap nangis walaupun selalu pergi rumah family sy. Ambil masa la jugak.. Umur 3 tahun baru dia okay..