Packing barang baby

Nak tanya kalau packing barang baby untuk day 1 tu kan nak pack baju sepasang ke 2 pasang ye ? Pack untuk baju siang dan malam ke ? Dan dekat hospital kite mandikan baby tak ? Atau lap2 je ? Perlu atau tak bawak toiletries untuk baby punye ? Tolong bantu saye ibu2. Saye dah 31 week tapi baru nak pack barang2 untuk ke hospital.

5 Balas

Baju sepasang je sehari. Pakaikan baju yg sesuai untuk siang dan malam contohnya seluar panjang dan baju lengan pendek. Atau kalau awk bedung kan baby di hospital, pakaikan seluar panjang dan baju lengan pendek lubang2 so baby tak panas sgt tak sejuk sgt. Baby baru keluar dari perut so dia lebih prefer hangat2 gitu sbb dlm perut hangat. Hospital pulak mmg panas so awk pakaikan baju yg sesuai mcm sy bgtau td. Melainkan awk duduk hospital swasta yg ada aircond mungkin perlu bawa baju berlengan panjang. Baby tak perlu mandi di hospital. Jd toiletries juga tak perlu. Yg perlu cuma wet tissue sbb baby akan berak bila keluar dari perut dan berak pertama sangat la hitam likat dan agak susah nak bersihkan. Tisu kering boleh dpt di sinki2 di hospital tp tisu basah tak ada.

sehari sepasang. tak perlu bawak toiletries baby. mcm sy masa dkt hospital setiap pagi nurse yg mandi kan baby. baby mandi sekali sehari saja. baju pon baby pakai yg hospital punya. masa nk balik je baru pakai baju sendiri. 1st baby kena dok ward 5hari sebab masa lahir nafas laju & tertelan najis. 2nd baby kena ward 2hari sebab saya ada gbs. baby kena pantau 48j.

10mo ago

alamak kesian nya🥺. itu la mungkin sbb lain2 hospital kot. xsure la.

Saya bawak je romper x1 dngn sleepsuit x1. Kat hospital saya lap2 je baby. Nak mandikan baby after tali pusat jatuh. Minyak angin baby tu perlu bawak.

kalau saya day 1 tu saya pack je 2 baju topi swadle mitten booties pampers tp toiletries baby saya tak pack . just standby minyak telon jee dlm bag

Tak payah. Clinic akan provide