BF DAN FM

Nak tanya kalau baby bf + fm mmg jarang berak ke..baby saya 3 hari baru berak..baby lebih susu bf kadang2 jer fm.. Satu lagi..mcamana nak tau susu fm tu sesuai atau tak dgn baby..

15 Balas

Sy BF+FM jugak, tapi sekarang dah lebih kepada fm sebab susu badan kurang. Sehari sekali poo2. Kdg selang sehari baru poo2. Nak tahu sesuai atau x, tengok lawas atau sembelit, najis lembut atau berketul2, warna najis kuning mustard atau lain2, kdg ada kes naik ruam susu. Ada juga kes x sesuai siap ada kahak, kes2 alergik dengan susu lembu @ laktosa @ protein dalam susu formula. Ibu menyusu pun kena pantau jenis makanan yg diambil.

kalau nak tahu fm sesuai untuk baby or tak tengok warna tahi baby,sembelit dan dia kerap munta or tak. tp,senang nak detect pd warna taik baby which is kalau selain warna kuning samaada hijau lumut,hitam,kelabu means tak sesuai.

Dulu sy pun cm tu sis .. masa tu bby bru 2weeks rasa nya.. 3hari baru berak .. tp tu last la mcm tu, lps tu tiap hari gak la berak .. sy lbhkan bf dri fm .. kalau fm x sesuai, bby mmgkan berak lps mnum

Bf jrg berak xpe. Kalau fm kena cek. Ni nurse pesan kt sy. Btw anak sy fully bf so sy tk tau lah kes awk cmne. Bttr tnya doc

Hye. Sy pon mcm tu.. Kalau minum fm lebih byk dri bf, mmg kdg baby xberak selalu.. Tapi kerap kencing. .

Normal sis..sama macam anak saya..saya ada tanya nurse kk..kalau najis warna kuning tak sembelit normal

Klu campur susu ni ssh sikit nk ckp. Sbb klu fully bf, berak lepas 2@3 hari, itu normal.

3 hari masih normal sis...tp tgk keadaan najis bby tkut sembelit..kesian bby klu sembelit...

Yap!. Haritu anak sya susah jgk nk berak .. doctor ckp normal je..