SUSU FM YANG SESUAI

Hi.. Nak tanya, baby saya 17 hari. Tapi kuning dia masih ada. Saya dah full bf tapi masih tak turun. Sbb dia tak berak. Kalau baby minum susu ibu kan, memang lambat utk berak. So sy topup fm. Dulu sy try bagi dutch baby. Tapi macam tak sesuai. Jadi saya bagi lactogen start kelmarin. Kiranya baru 2 hari baby saya minum mix bf + fm. Dalam sehari tu ada 2-3 kali je bg fm. Selebihnya bf. Memang normal ke dia tak berak dalam masa 2 hari?

11 Balas

Anak saya haritu lahir tak cukup bulan so kena pantau 21 hari kuning.. tinggi juga kuning dia masa tu, struggle sgt nak bagi turun sbb doc kata kalau dah 21 hari x turun kena tahan wad, mcm2 cara saya cuba.. mandian teh, mandian kucai.. kuning tu ada turun tapi lambat sgt, saya beli mandian kuning ummialya kat shopee 2 pack.. mandikan anak 2 kali sehari pakai air tuu.. turun kaw2 kuning, hari ke 20 kuning dia dah 73.. alhamdulillah lah, rasa lega sgt.. sis try lah, mana tahu jadi.. ikhtiar inshaa allah

Cuba mandi kan guna air coway x kesah lah coway ker atau penapis air yg penting penapis air tau yg kita minum tu sya mandi kan baby guna tu alhamdulillah kuning die xde 🤲🏻 walaupun sya darah 0+ sngt berisiko untuk baby kena kuning tpi alhamdulillaj baby xde kuning haritu lahir kena ckit jer terus mndikan air penapis

saya campur susu fm karihome susukambing tu. kuning dia turun sikit sikit jugak . saya stop susu badan dulu sbb kadang ada jugak kuning naik sbb susu badan kita. dari 200lebih turun 170 pastu 164 turun ke 149 pastu dah tkda check dah. dia berak sehari sekali je. tapi sekali berak mmg banyak terus

anak sy pun ada kuning sist full bf, tp dia ada berak bcs anak sy kurang susu badan so. sy top up susu fm, ducty baby... anak sy 1 hari boleh berak sampai 3 kali sist

saya pun terpaksa mix susu badan punca kuning tinggi, mak saya bagi makan herba 😭 kuning anak smpai 200 lebih. saya guna susu S26 okey dia berak n kencing.

1y ago

cepat turun dlm seminggu mcm tu keluar wad and checkup klinik smpai turun 5.0 pastu tak payah dtg klinik check kuning dah

tkut dia sembelit sis .anak sya makan dutch baby sembelit. sis boleh try frisolac AR. anak sya mnum susu ni. alhamdulillah turun

1y ago

sis nnti buat exercise kaki untuk bntu ank berak

normal,kdg2 ada yg smpi 2 3 hri,tp klu dh smpi 5hri tlak berak,bli ubat cair berak di farmsi

1y ago

kli dh 2 3hri tak berak,lps tu perut asyik kembung je,perut dia kembung keras bila kita tekan dn asyik mnagis je,tidur,mkn tak selesa

Saya dutchbaby pun tak sesuai. Saya tukar dupro baru ok. Cepat turun kuningnya

try bgi dupro sis. anak saya minum tu utk turunkn kuning dari 255 trun ke 42

saya bagi susu lactogen jak sis 2 minggu jak kuning da xda