Tips bersalin

Nak tanya ibu2 yg bersalin hospital kerajaan sini mmg masa jahit takde bius apa2 ye? Mcm mana mommies semua tahan sakit kena jahit ye? Kalau sejam jahit tak siap2 tak menggigil pulak kaki nak menahan sakit 😅

23 Balas

Saya masa kena jahit tu, sakit gila2. Orang lain ada yg kata x sakit sgt atau ada yg blh tidur mcm kawan sy, die letih sgt sampai ckp dgn nurse nak tidur, tapi sy tak ngantuk langsung. Sedar sesedar sedarnya masa tu. Benda yg paling sakit bg saya, contraction dan kena jahit 😭 Ni dh preggy anak no 2, still rasa takut nak beranak nanti, takut rasa lagi kena jahit tu.

sya x prnh merasa lg dijahit , kali ni ank ke-3 harap2 xda koyakan mcm 1st & 2nd 🙏🏻🥲 . tp sakit contraction sakit wooo smpi berpinar2 mata , mcm nak pitam pun ada masa tahan sakit contraction . ramai yg ckp , sakit contraction lg parah dr sakit kena jahit.. 🥲🥲

jahit tu boleh tahan tak lama sangat sis, saya tak pasti bius tak masa tu. tapi yang pasti kalau doc jahit area luar miss v memang akan terasa jarum tu okay je tak seteruk masa contraction sbb badan kita dah badan jadi tak terlalu ambil peduli tentang jahitan tu 😂

2y ago

betul auto kebal sis 😂 insyaAllah tak tertendang hahaha sbb tak pikir apa dah penat contraction and push je. bagi saya macam sakit senggugut tu tapi 100x lagiii sakit, and salah satunya pun buat perut kerap mengeras

sya jahit xda sakit sngt tp part gunting tu yg sya rasa sngt. org lain ckp gunting x rasa tp ya ampun.. sakit bg sya 😂 part jahit sy x smpai 5 minit. mgkn xda koyakan just part kena gunting tu je d jahit. mgkn la.. sbb sy x berani tgk luka tu lepas bsalin.

pengalaman dulu masa jahit tak sakit cuma bahagian luar tu fuh perit jugak nak tahan .. siap tanya doc dah siap ke belum 🤣 tapi dapat doc jenis ajak berbual tak terasa sangat sakitnya cuma macam rasa kena gigit semut hitam tu ..

2y ago

Hahahaha sama la kita. Dapat doc yg ajak berbual. Tu pun doc tu siap ugut lagi suruh jaga elok2 jahitan tu. Jangan sampai dia jumpa saya lagi untuk jahitan kedua. Takot saya tup tup dah siap

pengalamn bila bhgian luar kena jahit tu. even nurse dh bius tu. dia ckp dh hbis ubt sy bg kt awk. boleh rasa kulit or isi tu terangkat bila tarik benang. fuh ngilu beb. nurse tnya knp blh koyak byk sgt ni. dia jahit biar jd ank dara😂😂😂😂

2y ago

uuu jadi anak dara balik. lg sakit la nak beranak lg nanti 😂

kalau org badan berisi mcm saya. masa jahit tu tkde rasa sakit sgt. mcm kne cubit semut tu je. kalau kurus tu rasa la sikit sakit tpi xde lah sakit mcm kena cucuk bertubi2. kakak saya badan kurus dokter jahit dia dok menangis. 😂

jgn risau insyaAllah tak sakit masa jahit... yg sakit masa kontraksi ja.. dulu pun sy igt masa teran tu sakit.. masa teran tu rasa mcm nk teran buang air besar .. smpi kene gunting pun xrasa sakit.. yg sakit sgt masa kontraksi..

2y ago

contraction tu rasa mcm sakit perut keracunan makanan ke? tulang2, pinggang, dekat ari2 tu sakit tak? sbb skrg sy dah rasa sakit sgt kat tulang ari2 tu kalau bangun tido mcm nak patah rasanya bila tersilap gerak sikit. nk pusing pun kena slow2

sy kena jahit time xsdar sis,sb sy uri terlekat...depa usha bwa kuar uri,sy teramat2 letih sgt dan xmenahan sakitnya kena seluk msa nk bawa kuar uri tue xblh2...last minta bius,sedar2 dr bius ja smua dh siap termasuk jahitan tue...

2y ago

sy ada tgk video yg uri lekat mcm mana doktor keluarkan. dia seluk manual pakai tgn kan masuk habis korek dlm rahim tu. seram tgk. kalau xbius mmg seksa la nk menahan sakit

masa saya bersalin ,,, sya tak rasa apa apa pun masa kena jahit tu ,, just rasa masa awal awal jahit tu je,,, tak sure bius atau tak ... jgn risau , insyaallah smoga dipermudahkan urusa nnti ..

2y ago

Bestnya. InsyaAllah mudah2an dipermudahkan urusan bersalin nt ❤