Jahit masa bersalin

Hi Assalammualaikum mommies, nak tanya la apa yang dimaksudkan dengan “jahit hidup2” eh? Now 2nd pregnancy sye planning nak bersalin Hospital Putrajaya which is GOV hospital lah, tapi ramai kata goverment hospital nanti jahit hidup2. Anak 1st dlu sye bersalin private memg lah jahit time hidup but bius la ofcourse . Sakit sikit masa bius je masa jahit tak rasa dah sbb dah kebas kan. So I was confuse, maksud dorg ni hospital goverment tak bius ke cane? Takkan la jahit without bius kan. Hope sangat ada yang sudi share or explain. #jangankecam2

8 Balas

saya bersalin anak premature...betul² jahit hidup² ye sis²...sapa pernah kena..fhm lh rsanya..mcm mna sakit jahit hidup²...misi spray bg kebas je wakkkk.... hospital government ye..X ada kena bagi biuuussss..... first degree koyak...misi suruh gigit baju pink...supaya X teriak smpai luar labour roommmmm...smpai satu hospital dgr teriak...agitheuuwww...sakit jgn Tanya....umpama kna sembelih Dan tusukan sembilu hidup²...now fobia sgt² nak branak kat government...esok Lusa nak branak kat hospital private alang² dh ada AIA...guna je keistimewaannn...

ya,gov hosp akan jahit tanpa bius jika koyakan tak teruk sgt. sy 3 anak merasa dijahit hidup² tanpa bius dan rasanya nikmat sgt. tp tu pun bergantung pd individu.tahap koyakan sy pula 1st degree ja,jahit tak lebih dr 6 jahitan semua anak. anak 1st dan 3rd sakitnya dijahit sy rasa sakit sgt. sampai menggeliat menahan sakit.masa dijahit anak 2nd tak rasa sgt.

11mo ago

sy pun kurang pasti sis. sy tak pernah request pula,kiranya redha ja la.dijahit mcm tu. mungkin juga sbb 1st degree tear jadi tak perlu bius. ada jiran sy yg bersalin bulan 2 lepas,baby 4kg++,normal tp banyak koyakan. dia dibius sebelum dijahit.

x semua hospital gov jahit hidup2 tanpa bius. sesetengah je. sya bersalin normal anak ke2 dulu, nurse siap minta izin lagi utk bius dulu sebelum jahit .tkut ibu rsa sakit. lepas bius meresap trus nurse tu jahit. xrsa sakit apa2 pun. skjap je nurse jahit.

10mo ago

Boleh tau tak hosp apa?

mna ada jahit tanpa bius.. semua dia bius, cuma dah trlalu sakit tu buat rasa bius pun mcm tak bius dah.. kadang2 bius x jln pun boleh jd jugak. lg2 yg koyakan besar + tak cantik. xpe lah, moga ada ganjaran pahala buat ibu2 yg melahirkn..

6mo ago

sy kena JAHIT HIDUP HIDUP YA. sy tau cucuk bius tu mcm mana. sblum jahit nurse tkde cucuk apapun terus zappp masuk jarum. so jgn ckp mana ada jahit tanpa bius ya puan. tgk hospital jgk. kawan sy 5 anak. anak first second jahit tak sakit , ank ketiga jahit sakit brsalin hospital lain. ank keempat n lima brsalin hospital lama balik sbb hospital yg lahirkn ank ketiga tu tkde bius

saya dua2 ank tanpa bius... ank pertama habis benang sgulung,lama jugak la sbb sy teragkat pinggul... ank ke2 5mnit jer... mse ank ke2 sy mntak nk bius tp doc tu tipu sy. igtkan dia cocok ubt bius,rpenya ubt kecutkan rahim. nsib baik skjp jer...

11mo ago

sy rasa bius utk jahitan perineum tak berapa relevan lg sekarang,kecuali jika ada kes² tertentu mcm jiran sy. dia bersalin baby 4kg++,banyak jahitan jd dia kena bius. sy bersalin kali pertama 2014 memang tak pernah bius,sampai la yg anak ketiga bulan feb lepas. mungkin sbb jahitan tak banyak dan jahitan belah dalam ja

Saya jahit tanpa bius tapi tak rasa sakit dah sis sebab contraction masa sakit tu lagi sakit dari jahit hihi masa nurse jahit saya makan biskut dengan air coklat 😁 umur time tu baru 24 alhamdulillah okey dpt tahan jahit tu

sye brslin kt gov pun xkne bius sbb dia gunting sikit je,, mse cucuk dan tarik benang tu mmg xleh tahan😂 sye siap tnye xbius dulu ke pstu misi ckp xleh bius tkut mkin bengkak ..sye pun mcm iya2 kn je la😢

semua jahit mmg cucuk ubat bius awak cume hidup2 bius tu tk kuat🤣tu rse mcm hidup2 jahit sy 2 org anak hospital biasa bius tk rse mmg rse nk mati kne jahit🤣

11mo ago

sya X kna bius sis...spray bg kebas jeee ...lain orng lain pngelaman...lebih² lagi kalau hospital lain²...Dan paling pnting .koyakan perenium Tu pun lain²...