Sakit kena jahit

Hi mommies.. betul ke org ckp kalau bsalin normal kat gov sakit kena jahit sbb dos bius kurang.. kalau bsalin kat private kurang rasa sakit/tak sakit... saya tanya kawan2 yg bsalin gov semua ckp sakit kena jahit.. yg bsalin private semua ckp tak sakit.. Share jap pgalaman mommies semua 🥰

31 Balas

Sy rasa Dr bius masa nk gunting dan jahit tu. Gunting x rasa sakit sbb sakit lg nk meneran tu. Bila jahit bahagian dalam x rasa apa pun, tp bila jahit bahagian luar tu mmg terasa jarum tu masuk keluar masuk keluar beserta benang tu, sampai sy tekan epidural tu byk kali walaupun tau x de function 😁 jahitan tu akan terasa sgt2 sakit apabila kesan bius habis (about 8 hours after deliver). Tu pun sakit x boleh bincang. Nk duduk mcm mn pun x tau 😃

dr pernah cerita, xde istilah jahit tanpa bius. lagi2 yang kena gunting. sebelum gunting, dr akan bius dlu, dan bius tu sepatutnya tahan sampai proses jahitan. contoh nak bersalin sgt2, dr xsempat gunting dan ada koyakan. dr akan spray utk kebas. tapi xboleh bius sebab nnt tempat koyak akan mengembang. bila jahit nnt jahitan longgar. doa banyak2 ye mummy. insyaAllah dipermudahkan. 😉

sy anak pertama kene gunting & jahit doktor alihkan pandangan kite untuk ajak berborak & bagi baby skin to skin . rass jugak jarum mencucuk keluar masuk kulit .bila dah ada baby depan mata kita redha shj . tup tup siap 🤭 nurse pakaikan pad & panties . siap bg lunch terus mkn sbb lpr perut kosong .

Ni pengalaman saya la.. Drg bius ikut Luka/koyak masa bsalin.. klu koyak besar isi dan kulit bius hbis xrasa pa2.. Tpi klu luka/koyak kecil drg bius sikit sja utk luka/koyak isi.. kulit drg xbius.. mmg jahit hdup2.. Ni yg sakit bila kena jahit kulit hdup2..

masa sy sakit terasa masa jahit bhgian luar(Kulit)dalam yg kt isi mmng dorg bius mmng x rasa apa.bila dah part kulit DR ckp kt sy bhgian ni mmng sakit sikit bhgian luar .ap boleh buat sy tahan je la..nk2 sy tiga kali kena jahit..Ngeri rasa ...

Saya bersalin kt HKL. Lepas bersalin tu doktor tak tanya pn nk bius ke tak. Dia terus inject kat bahagian bawah tu then jahit. Rasa nyilu je. Contraction lagi sakit oiii... n time nurse ramas rahim. Menjerit dlm labor room

Masa bersalin kat government tak sakit kene jahit. Tp masa jahit kat private.. Terasa jarum tu.. Menjerit2 kita 🙈 lg sakit Dr rasa baby keluar.. 😅 Doc kata dah bius.. Tp kita rasa mcm hidup2 je kene jahit. 😢

Sy bersakin dkt gov. Doc tnya nk bius ke x. Sy dgn husband dua2 ckp xnk bius, sbb tahu kalau bius nnti jhitan x kemas. Bg sy sakit contraction lg sakit drpd kne jahit, masa tarik benang tu ada rasa ngilu2 sikit

Sy bersalin gov. Masa dia bius nak jahit tu sakit la jugak sbb takut jarum 😅 masa dia jahit bahagian dlm tak rasa sangat tapi time jahit kulit luar tu, memang terasa keluar masuk jarum tu. Redha je laa 😅

4y ago

Alamak 😅😅😅

saya rse mcm kne jahit idup²..dah la kne gunting😅 x de rse bius pun..sakit dia smpai sye tnye doc, "lambt lgi ke doc"..doc plak marah dia kata "awk ingt jahit ni senang ke"🤣🤣

4y ago

😂😂...sama lah... Sampai tanya dkt doc mcm tu... 😅😅