Kaki kejang/cramp

Nak tanya harini kerap pulak kaki saya kejang… Ada kena mengena dgn pregnant ke? Saya nak masuk 15 weeks dah… Macam mana nak hilang kan kaki kejang ni ye? Kejang nya kat bahagian tepi peha belah kiri 🥲 Baring , duduk , berdiri pun sakit🥲 #pleasehelp #bantusharing #firstmom #seriusnanya

8 Balas

Saya awal prgnant pun jenis kebas tangan sebelah dan kaki suka nak cramp, bangun tidur di selalu jadi, kadang pagi tu menangis nangis kat hsband, nasib hsbnd bangun picitkan. Tapi mak saya kata awal betul nak cramp2 and kebas tu, hehe, bila g klinik dr cakap kdg kita ni kurang kalsium tu boleh jdi kebas n cramp, dia cdgkan minum susu hehe ( macam tau tau ja dr tu, saya jenis tak minum susu) 🤣. Tapi sekarang baru nak jinak2 minum susu, tu pun susu berperisa. hehe. Mgkin awak boleh try minum susu, minum susu kotak yang low fat pun okey dah.

Saya pun ada masalah ni masa 13w haritu. Orang kata awal betul 😂 Tali bila tanya nurse, nurse kata normal, nurse suruh tukar dari segelas susu sehari tukar kepada dua gelas sehari sebab kurang kalsium, baby perlukan kalsium kadang serap kalsium ibu sekali. Hihihi Semoga semua urusan awak dipermudahkan, inshaAllah amin 🌹

1st pregnant sy xmnum susum sbb xlalu nk bau or telan. mmg selalu kena kaki cramp malam2 buta. skrg ni tgh pregnant yg ke 2. Alhamdulillah xde dh kejang kaki. sbb sy mmg mnum susu dutch lady je. susu utk ibu mengandung mmg sy xnk mnum. bau dia ya ampun🤣😅

sy pegi appointment pagi td jumpa nurse, nurse suruh minum susu 2 gelas sehari. tp sy masih ada alahan lg😅 sy pn cramp kaki mcm sis. dua2 paha & dua2 kaki smpai susah nak bangun.

Awal pregnant saya macam tu.Sekarang dah 15 minggu kurang sikit cramp.Tapi kalau terlampau lama berdiri atau buat something mmg akan cramp+sakit pinggang teramat.😅

Banyakkan minum susu, jangan buat kerja berat2, kurangkan berjalan.

kurang kalsium tu. kalau tak boleh minum susu, makan pil kalsium

normal