Ubat

Nak Tanya dekat sni Ada Tak yang makan ubat tambah darah? Boleh ke Kita makan?

Ubat
28 Balas

Bagi yg hb low kalau tak boleh makan ni boleh try maltofer beli di farmasi. Dia chewable perisa coklat. Selain tu boleh minum fresh oren setiap hari. Alhamdulillah saya boleh proceed dgn ni hb pun tetiba boleh naik tiap kali check. Sebelum ni dari awal sampai dah nak masuk 35w hb sentiasa low sampai warded masuk ubat darah. Try lah kot kot serasi dgn diri. Anyway doakan saya dipermudahkan melahirkan anak pertama ya ibu ibu 😊 due 3/5

Kadang² x thu nk jawab mcm mna soalan anda. Ubat tu nurse yg bagi kan. X kan lah x boleh mkn. Dah sah² nurse bagi utk anda mkn. Nurse x akan bagi saja² atau x akan bagi sembarangan ubat utk anda mkn. 😑😑😑 cuba anda tanya semula nurse. Nurse, boleh ke saya makan ubat yg nurse bagi ni. Tgk laa apa nurse ckp

4y ago

entah la ea. kalah soalan spm. 🤣

Memula je makan awal trimester tp bila dah start tahu punca loya muntah sy xmkn pon... Boleh je ganti ubat mcm ni dgn benda lain utk naik hb... Alhamdulillah hb ok je lps stop mkn iron ni... Lagi makan ni lagilah loya...bru lps mkn abis smua muntah...

Ubat yg nurse bagi tu semua kena makan. Melainkan kalau sis ada masalah muntah, sembelit teruk, atau cirit birit setiap kali makan ubat ni. Sis kena minta doktor tukar ubat lain kalau sis tak sesuai dengan ubat ni.

Selagi doktor bagi ubat waktu preg makan je sis untuk kebaikan.. Sya mkn ubat ni jga wlpn hb cantik 13.2 6 week n 14.4 11week. Now dah masok 14week trimester ke 2 minggu dpn check lagi paras hb n gula 🙏

Memang kena makan Tu sis.. dulu saya makan 2biji 1 Kali seari je, dsebabkan Hb turun kene makan 2 biji 2 Kali seari 😭... Allah Rasa bukan main Tu...redha je demi baby... So jgn skip ye sis.

Klau hb low kena makan.... Tapi kalau jnis ni sy tak blh makan nanti loya2 ....tapi nurse ada bg lagi stu jnis ubt tmbh drh yg tu sy makan ok.. Takda rasa loya or muntah2

Mmg wajib makan ..klinik mmg akan bg sruh makan ..tp ya allah baunya 😂 sy trpksw mkn wktu mlm sbb mlm agk kurang sikit rasa nk muntah bila mkn ubt ni

Iron tablet ni, Sya xmakan sis.. Sebab Sya muntah² kalau makan... Lagipun HB sy ok.. Suda sy tanya klinik juga.. boleh ja tdk makan ..

Sy mkn yg Ni n asid folic ,bcomplexn yg kk bg je..hb ok lepas tu..tp jgn minum susu n kopi..minum dgn jus Oren lg CPT serapan dia