Tak makan ubat tambah darah

Assalamualaikum nak tanya, apa kesan kalau tak makan ubat tambah darah? Sbb kalau makan mesti muntah sepanjang hari, badan jadi lembik. #firstbaby

2 Balas

Kalau tak makan ubat tu, tapi hb okay ja. Takda masalah. Yang kena makan ni slalu nya sbb hb rendah. And mmg time pregnant hb mudah drop, and hb ni kena jaga biar maintain tahap yg sepatutnya. Sebabtu sgt disarankan utk makan ubat tambah darah. Kesan tak jaga hb, badan pun akan cepat rasa lemah, penat. Lepastu dia boleh jgk jadi antara punca penyebab bersalin awal. Better jgn skip terus. Boleh try ubat alternatif lain. Ubat ni kalau xsesuai boleh je consult balik dgn doktor bgtahu tak sesuai, nak alternatif ubat lain.

kesannya darah rendah. bila darah rendah akan ganggu baby kt dalam. klu ubat tu tk sesuai cecepat la jumpa doktor mintak tukar ke ubat lain. bukannya skip makan ubat tu terus.