Baby senyap

Hi nak tanya. Ank sy 6bulan. Dekat rumah die suka babbling gelak2. Tp bila keluar rumah jmpe sedara2 die akan senyap je sepanjang masa. Kdg2 masam je. Kena agah pon xsenyum. Normal ke? MIL sy ckp sbb sy suka duduk rumah. Xbwk bjalan selalu. So die respond dekat sy je.

6 Balas

Normal. Anak tak secure bila dgn orang lain. Boleh selalu bawa dia keluar ke playground, jumpa saudara mara, ke kedai dan ajar dia tegur orang; beri Salam, hai, bye, selamat pagi, selamat malam, terima kasih, sama2. Nanti dah besar OK la tu

normal sis. dia tengah nak biasakan diri dengan environment baru. baby 6 bulan dah nampak & kenal muka orang, jadi dia nak kenal muka2 baru kadang ambil masa. banyak sangat rangsangan pun boleh buat baby overload.

normal sis. anak saya pun mcm tu. bila dekat orang ramai dia jadi diam. agah2 pun tak senyum. dia baru nak kenal orang. baru nak sesuaikan diri.

Sama je anak kita sis. Kat rumah je bising joget dgn mak ayah dia. Kalau bawak jumpa sedara mara terus jadi koala menempel senyap hahaha

mcm mak sis ckp tu la tp ambil dr sudut +ve. anak mmg cmtu or takut je dgn org benda tempat dia tak familiar

Ank sy pon mcmtu..lega rasa org ckp normal