Pregnant

Nak tanya, 6 Nov 2019 sy dah complete D&C sebab baby x develop so tpksa cuci.. then doc bgtau tngu within 3-6 months bru bole merancang untuk pregnant balik.. tapi kalau "ter" pregnant sebelum 3bulan (slpas d&c) ada mslh tak? ??

13 Balas

emm dnc ni susah cakap sikit. ada setgh ok ja pregnant sblum 3 bulan. better lepas 3 bulan. tapi kalau nak cepat make sure jaga badan elok2 maksudnya buat urut tangas tungku bekam makan jamu semua yang boleh pulihkan luar dan dalaman dengan cepat. jangan angkat berat jaga pemakanan and jangan tinggal acid folic.

Insyaallah pk positif sis ada org alhamdulilah.. tapi sis bukak buku cepat la supaya nurse akan pantau apa yg patut..dulu sy pun DNC jugak after 6month sy terus lekat..doc pun ada bgtau kalau kita gugur kena bg rahim betul betul ok kalau nk preggy smula 6bulan ke atas..sis pk positif je insyaallah semua ok

sye hari tu doc ckp kene tunggu 6 bulan baru boleh rancang untuk mngandung... dia ckp takut luka2 dlam perut tu tak elok sepenuhnya... tapi sye TER mengandung dalam masa 3 bulan selepas d&c ...doc kata takpa nak buat mcm mne dah rezeki 😝 cuma kene jaga baik2 laa

Klau bole planning la sis. Dpatkan persetujuan bersama dgn husband. Bagi rahim elok sihat dlu bru ttc smula. Dlm masa sme, amalkan folic acid. Stiap ape yg doc nasihat sume bersebab. Semoga pregnancy seterusnya rahim da sihat and baby pun sihat juga.

Takde pengalaman dnc. Sy pernah keguguran. Keluar sendiri. Doc pesan 3-6 bln baru pregnant balik. Mula2 sy hold 3 bln je. Pastu hold terus sampai setahun huhu. Setahun lepas gugur baru pregnant balik. Teruskan makan folic acid ya.

Kalau dah trprgnant nk buat cemana, just takut perkara berulang jela.. doc bg nasihat tu sbb nak bgai rahim kita betul2 sembuh.. kalau sis gugur semulajadi takpe, ni d & c a bit risk i think.

Sy kggrn bln 3 2019 ..gugur sndri.x buat d&c ..dktr pesan jrkn khmilan skrgnye 6 bln ..bln 9 2019 alhamdulillah sy lekat semula..skrg dh kndgn dh nk msk 5 bln ..

Sy pula skrng tengah tunggu giliran nak d&c. Doc ada bgitau lps 6 minggu dri d&c dah boleh merancang. Mudah-mudahan rezeki cpt smpai. Aamin.

Xdak masalah Pon.. jnji Kita pantang betul2 sihat dlaman ..sy pon aritu gugur jgk.. xsampaii 2 bulan mgandung sekali lg.. hehe

Sy bru je kguguran bln 11..bln 12 cek upt..Up 2 line..tp cpt2 g kk buat buku sbb berisiko..sis g la buat bku cpt2..