TTC AFTER D&C

Hi, saya baru lepas habis period ke 3 after d&c (sbb kantung kosong), sekarang baru nak cuba conceive balik, saya nak tanya cadangan pelincir yg selamat dipakai utk conceive? And boleh share pengalaman/tips kepada yg pernah miscarriage & berjaya pregnant balik? Terima kasih 😊

6 Balas

Saya 2021, gugur week 11+ bulan 4,tak DnC. Lepas tu bulan 6 lekat, bulan 7 7w masa tu gugur pulak. So doc kata rest 6 bln sbb sya ggr jarak dekat. Doc ad suruh amik prncag, tapi sya tak nk, sbb saya tak prnh melahirkan lagi, takut hormon kacau. Lepas tu rncg sndiri je dgn hsbnd. Saya lepas ggr x de plk pakai pelincir ap, sblum ni tak prnh pakai, lps kali kedua ggr, takut jugak nk try kan.So nk kata rzki lps 3 kali suci tu, bulan ke 4 sya x dtg priod, lekat, Alhamdullilah dah 5 bulan skrg. sblum tu sya jga makan, zumba, fast food kurangkan, bnyakkan buah, acid folic jgn tinggal sis, Insyallah

1y ago

Insyallah, mudah mudahan sis cepat lekat lepas ni😊

doktor cadang kn kat sy pelincir yg selamat, yg x membunuh sperma n bagos.. pelincir conceive plus.. tp mahal laa.. sy pon pakai tu Alhamdulillah lekat.. sy ttc 2 tahun.. sblom ni pakai pelincir yg murah2 je doktor kate x bagos.. hahahahaha lepas lekat tu, baby sy bertahan 4 bulan je dlm kandungan.. pastu berpantang mcm biasa, mkn mkanan berkahsiat.. acid folic jgn skip.. lepas 3 bulan doktor bg sy merancang balik, Alhamdulillah senang lekat lg.. skrg pregnant lg da 6bulan..

1y ago

Alhamdulillah.. mudah mudahan segala urusan sis dipermudahkan.. good luck.. nk lg senang lekat sis gune OPK jgak.. cari waktu subur sis..

Amalkan pemakanan yg sihat, brkhasiat nak2 dlm tempoh wktu subur. mcm sy pnh gugur 2 kali. lps 3 bulan, sy pregnant blik ni nk msok 6 bulan da . lepas ggur tu, sy cume jg makan, amik folid acid shj.

sy xpernah pakai pelincir pun guna pelincir semulajadi 😆 . bersama waktu subur je terus lekat lepas lekat tu sy mkn ubat kuatkan rahim jugak .

1y ago

Masa dh tau pregnant tu sy pegi scan n mintak ubat kuatkan rahim .

Xde guna apa2.. berurut, bertungku lpstu first period tros lekat. Alhamdulillah. Bergantung rezeki. Insyallah moga rezeki utk awk ya. Aammiin

1y ago

InshaAllah amiin. Terima kasih atas doanya 🤍

Macam saya, lepas miscarriage saya jaga makan je. Alhamdulillah terus lekat.

1y ago

In shaa allah. Semoga ada rezeki untuk sis🤍