Salam..nak tnya mommies2..Bahaya x banyak minum ais time prgnant...?

Just nak tahu saja..trima kasih#seriusnanya #firstmom

21 Balas

Saya selama ni mmg selalu makan n mengunyah ais. Tapi sejak sebulan 2 ni jadi macam satu tabiat. Rasa macam tak puas kalau dlm sehari tu tak mengunyah ais. Kadang2 baru nak tdo, sanggup turun bawah buka fridge utk kunyah sketul 2 ketul.. Naik risau jugak takut ada apa2 risiko. Nasib baik terjumpa soalan ni. Tq bg yg btanya dan thank you juga bg yg dh tlg jawab..

alhamdulillah both pregnancy sy okay. sy mmg jenis yg suka minum ais. sy xreti minum minuman panas. termasok waktu pg. kalau sy minum mesti air ais. tak kisah la air kosong sekali pon sy minum yg sejuk punya. air yg kita minum sejuk or ais masok dlm bdn akan jadi suhu badan. jadi xde effect pon. 1st baby dh 2tahun++ dn 2nd baby sy 6m+ sekarang.

10mo ago

sama2 awak. inn shaa allah, xde pape😊

Tak ada isu pun. Cumanya ada kajian, yang suka makan air ni mgkin ada penyakit anaemia. Tp kalau minum sejuk, normal je semua org suka minum sejuk. Tp tak ada affect baby pun. Kalau ada yg kata nanti baby besar, mitos je tu. Baby besar kalau mommy melantak macam2.

Minum je sis.. sy anak 1st smpai anak 2nd ni mmg minum berais.. mana tahan panas2..kalau diorg cakap bby besar, itu tak betul ye.. bby besar sbb mak GDM @ mak selalu makan manis

10mo ago

sy tlg terangkan ye. GDM adalah ringkasan daripada istilah gestational diabetes mellitus atau diabetes gestasi. Ia adalah keadaan kencing manis yang berlaku sewaktu hamil sahaja. Semasa seorang wanita sedang hamil, hormon yang dihasilkan oleh plasenta akan menghalang tubuh daripada menggunakan insulin dengan berkesan.

sy minum je. tp biasa air kosong yg berais atau sejuk . lagi lagi musim panas ni . lega dpat air ksong sejuk . puas mnum . alhamdulillah takde apa apa. okay je .

10mo ago

trima kasih sis

ank besar jer dlm perut lau kuat ice.. tp sy hari2 mnum dn mkn ice xmkn x boley duduk glisah dri awal pregnent shngga 32w skrg jarang sy mnum air panas... pg2 da air batu daaa

Air sejuk or berais, kalau masuk tubuh badan, ia akan menjadi suhu biasa.. Ikut kan dlm pantang pon boleh.. Ikut org lah..

bahaya kalau air manis je😆 kalau air kosong letak ais banyak² x bahaya pun... sy klau pi kedai pun mintak ais kosong

Saya minum je dari awal kandungan🤣 kalau minum air masak coway pun amik yg sejuk2 punya baru best tekak🤣

10mo ago

🤗🤗 rsau je kn..tq

Oky je sis saya sepanjang mengandung minum ais je kadang tu ais batu tu saya gigit” nyaman rasanya😂

10mo ago

sama la sis