Ipar, mertua, sama je perangai

Nak share, haritu sy bagitau biras pasal mertua nak jaga anak sy, masa tu biras cakap kat sy, takyah la bagi mertua jaga sebab mertua dah uzur tak larat nak layan baby kecik. Masa tu ingatkan biras tu backup sy la kan. Tetiba semalam masa husb pergi rumah mertua, mertua asek tanya, anak sy hantar mana kalau sy kerja nanti, husb cakap hantar pengasuh. Tapi mertua nak jugak jaga, mind u guys, kat rumah mertua yang umur 70+, ada anak 2 orang umur 40-50 macam tu, status oku. Mertua cakap dia tanya biras sy tu, biras sy lalang ye, dia lagi sokong mertua sy jaga anak sy, katanya boleh buat teman bosan bosan kat rumah. Adoiiii lesson learnt untuk sy. Lepasni sy dah taknak cerita apa apa masalah sy dengan orang luar selain husb. Tu satu, lagi satu hal biras sy tu dengan suaminya, dengan mertua sy sekali, 3orang ni, asek judge anak sy yang umur 3 bulan. Sikit sikit tanya anak dah pandai apa, compare la dengan anak dia yang dah 5 bulan pandai segala macam. Anak sy 3 bulan, mengiring pun belum, meniarap pun belum, normal la kan perkembangan setiap baby tu lain lain. Diorang serentak boleh cakap anak sy pemalas ya. Like suara kuat yang memang macam marah betul anak sy sebab malas, malas pusing badan, malas berdiri. Eyyyyy aku rasa nak sepak je 3 orang ni, sedap hati cakap anak aku macam tu. Pastu mertua ni pulak confirm la nak backup anak dia kan, mertua cakap eh husb sy ni masa kecik cepat je semua, ni mesti ikut maknya ni (sy la tu kan), malas betul. Ya Allah, sy ni dahlah yatim piatu takde mak ayah, sakitnya hati sy nak mengadu kat siapa. Husb side dengan sy, kitorang dah pakat, kalau orang cakap macam tu, kita diam je, pastu kita jangan pulak nak mengata anak dia kan, karang sentap pulak. Tapi bila sy berdua je dengan husb, memang masing masing lepas geram la kan orang cakap macam tu kat anak. Sampai masing masing buat anugerah 🤣. Anugerah anak terpaling cepat meniarap, anugerah anak terpaling cepat merangkak, semua anak dia tu bolot 🤣.

18 Balas

Selain penyondol biras adalah antara manusia yg tak boleh Di percayai ya. Sy ada 2 biras perempuan. Sbb husband smua adik beradik lelaki. Dua2 biras mangkuk hayun. Sorang tu mak mentua dgn pak mentua sy xsuka sgt sbb malas lepas tu xboleh harap. Kalau ditegur nanti dia akan twist cerita dekat laki dia mak bapak laki dia itu Ini bla bla. Nnt laki dia bisinglah dekat mak dia. Dorang hidup menumpang sbb laki kena buang kerja gov. Kerja x menentu. Bini x kerja. Last sy jumpa 2 tahun lepas kot sbb husband xbg kawan xbg jumpa dah sejak kes curi duit husband. Dah mencuri buat muka kekwat. Yg sorang lagi kerja misi. Mind u, dia punya lagak macam dia doktor pkar.. kalau dtg umah mentua dia akan cerita anak dia makan vitamin mahal. Buku sekolah anak dia saja dah 500++ dia lah segala2nya. Padahal anak dia paling lambat bercakap. Anak no 2 sgt jahat. Sy mmg xboleh borak dgn cair taik telinga 🤣 pun sama dh 2 tahun x jumpa. Husband xbagi and husband mmg put boundaries kaw kaw kaw. Dulu sy bersalin dekat kpj. Dorang bersalin masing2 hosp selayang atau s.alam. Dia pertikaikan kenapa bersalin dekat swasta la itu la Ini la. Sy ckp dekat husband. Dorang tu masing2 ada puki. Kau nak beranak kat mana tak ada aku kisah pun. Kau nak kangkang dekat doktor mana kau punya pasal...Kau mampu nak beranak london pun silakan. Tak ada yg larang. Kalau dia tak mampu tak perlu pertikaikan org lain yg mampu. Dia punya toxic dtg2 nak tengok rambut baby (baru beberapa jam delivered masa tu) sebab nak compare dgn anak dia yg xde rambut. Sibuk tanya berapa kos beranak apa semua. Sy beranak almost 10k sbb czer. Tu pun murah sbb sy emergency czer lepas ofis hour. Doktor sy sgt baik bg discount. Dia bersungguh la cerita kelebihan beranak kat gov. Sy xnak dgr sbb sy dgn husband bukan org makn gaji. Kami berniaga. Tak kerja tak rajin income xde. Kami xde masa nak layan drama nurse gov marah2. Doktor cek apa kadar. Itu la Ini la. Btw sy dgn husband dua2 degree holder. Dorang ada diploma and biras sorang lagi spm pun xlepas.

Hm sy pun kena yg part compare2 tu, mmg sedih la anak 1st kan… mertua suka ulang benda yg sama setiap kali. Yg ipar tu dh anak keberapa pula, ramai adik beradik boleh main dgn yg bongsu tu, tu la active semcm. Sy anak 1st, baby tengok sy, sy tengok baby. Tapi husband jenis lawan dia ckp je perkembangan baby lain2, sy diam je la buat x terkesan huhu. Dak tu x sampai 6 bln lg dh tunjuk kat sy anak dia boleh mkn itu la ini la hm tp xpe sy tetap dgn pendirian bg masa anak sy 6 bln. Pastu kdg kdg sy tengok dia mcm x suka dgn sy, sbb ipar/biras lain suka ckp anak sy comel blabla, ye la dia asyik pakai kn bdk tu baju tidur je, pakai la elok elok, comel comel, nama pun baby. Xtau la sy xnak pun berlumba lumba dgn dia, sy rilek je tp dia mcm nk tunjuk anak dia terpaling perfoooorm.

1y ago

ya allah samaaaa. mertua suka ulang cakap anak sy malas 😭padahal tu baby lagi baru 3 bulan, dah expect budak tu meniarap la merangkak la. biras siap tanya ye anak kau dah pandai apa, sy cakap la belum lagi meniarap merangkak tu, dia boleh cakap ha anak kau tak pandai apa apa lagi! eyyyy aku babap jugak dia ni karang, mulut nak kena cili je rasanya. anak sy pun beza sebulan dengan anak dia, anak sy lagi bambam dari anak dia, pun sama orang puji anak sy lebih 🤣. part baju tidur tu punnnnn sama. hahahaha. yela anak dia tu pakai baju yang kakak kakaknya punya, baju lama la. sy anak first jadinya semua baju baru cantik lagi la. tu yang comel lebih dari anak dia 🤣

Biras ipar and mertua antara saya paling bermusuh Skrg.! Bagi saya dah xwujud Dieorg ni. DuluBaik dgn biras Sbb pikir kami je menantu perempuan. Adik beradik suami 4perempuan 2laki. Pkir kami ni still anak Org n org luar lagi. Cerita la isu sikit, rupanya Dia pun lalang. Yg ipar pulak, jenis Suka mengumpat n sibuk hal Org sama je dgn mertua perempuan. Ni bersalin yg kedua Dlm pantang diaorg cari pasal nak jauh kan suami dr saya. Mmg nahas dah. Biar bermusuh dr Sakit hati n ambik hak anak2 saya. Skrg ni senyap2 nk jumpa Anak saya lak. Padahal dulu xmgku saya menantu and Anak saya hanya Anak kepada suami Bukan Anak dari saya. Bengong. Habis Anak Aku tu keluar dr mana Kalau dr suami. Lubang bontot?! Banging xhbis. Kalau Ada boleh tukar darah budak2 ni da lama tukar.

kesiannya sis.. saya pun ipar dan mertua perangai mcm tu. Jaga diri dan keluarga sis je ye. fokus besarkan anak baik2, financial freedom senang cerita kejayaan kita akan tutup mulut mereka yg puaka tu. sis yg penting fokus n jaga privacy. bila kita tk exposed org lagi gian nk tahu. ajar anak belajar pandai2 semua senyap2 ubi berisi. nanti terkejut beruk. masa tu nat Saleh kata action speak louder than words. haaaaa.. keep strong n fokus. the same time gunakan org yg buat tk baik sebagai doa. haaa best nk mintak apa semua mintak. tiada hijab Insha'Allah ✨

1y ago

tu la target sy sekarang. lepasni apa apa hal anak malas nak share. sekarang baby pun dah kena compare, apatah lagi budak dah besar sekolah nanti

As long as husband dgn puan, support puan, backup puan, u don’t have to worry much. Lantak la yg lain tu. Buat hidup masing2 je asalkan diorang x masuk campur dlm hidup puan. Bab jaga anak tu, kalau x yakin dgn family mertua tu, x payah la nak amik risiko. Hantar je kat pengasuh ke taska ke. Apa diorang ckp tu, masuk telinga kanan keluar telinga kiri je. Asalkan x buat musuh

1y ago

Buat dek je dgn diorang. Perkembangan cepat waktu baby bukan bermaksud budak tu nanti bila dah besar dia jd bijak IQ mcm Einstein 😌. Sekali bila dah besar, lembab pulak. Aduhhhh kan malu je dok suka ckp besar

sebab ni la risau sangat kalau anak sy sama jantina dgn anak biras, Alhamdulillah lain2 sy boy dia girl hahah..kitorg dua2 nak boy tp Allah makbulkan doa sy , Allah makbulkan doa dia side lain pulak inshaAllah..sbb kang kalau sama2 boy ke sama2 girl ke habisla kena compare ni dh pandai apa tu dh pandai apa, dah la keluarnya selang sehari je hahaha..sy 2/10 dia 3/10 helok sangat

1y ago

yang sy pulak dia girl, sy boy. beza sebulan, girl tu keluar dulu. tetap kena compare jugakkkk 😓

Xpayah bg jaga, klu awak krj & mampu, hntr kt pengasuh yg awak percaya. Ckp je xnk menyusah kn diorg. Dgn mak mertua ni nnt if ada benda/didikan yg dia buat dgn anak x kena di mata kita, nk tegur payah, bertambah dilema awak. Buat lg keruh hubungan je kekeluargaan je, sbb skg pun dh mcm2 hal 😅

1y ago

neneknya bagi calit calit buat rasa katanya 😅

block je la si biras tu.. bhaya berbaik dgn lalang ni. bg sy la lebih baik hantar ke pengasuh drp bg mak or mentua yg jaga. org luar buat salah kita boleh tegur tp klau org tua ni susah sikit,satg sangkut habis 7 keturunan. bab banding2 ank tu mmg jenis uneducated person punya style..

1y ago

sy pun pnah terkena dgn org mcm tu. lpas tau tu,mmg sepatah ayat apa pun sy xcakap dah lepas tu 😂😂 jenis play victim ni bahaya..

Saya ingat, sy je ada problem gn biras.. biras sy lain mcm sikit 🤭 mulut dia lagi fuhh laser yakmat.. nasib saya duk jauh gn dia tp tula sy yg tawar hati nak balik kampung mengenangkan dia..

1y ago

sy pun duduk asing. kadang kadang je jumpa biras tapi tu la tiap kali jumpa ada jela nak di compare. ada je tak kena dengan cara kita jaga anak.

Hahah tergelak baca. Tapi paling penting suami puan sebelahkan puan dan anak, tu dah cukup lega. Org biasalah kan mulut main sedap je bercakap... Ignore je, yg penting suami dgn puan 👍🏻

1y ago

betul tu. kalau suami tu dia tak backup kita, dengan dia sekali sy marah 😂