Berat baby 38w

Hi. Nak mintak pendapat korang. Haritu last scan 37w3d berat baby dah 3.3kg. Next appointment saya esok 38w4d. Rasanya berat baby mungkin dah 3.5kg macamtu. Boleh ke nk try normal lagi ? Kalau saya tunggu sampai 40w agak agak berat baby akan berapa ya 😅 And selalunya 3.5kg 38w ni still boleh normal / terus kena czer ya ? Saya baru nk bincang dengan doktor esok macam mana sebab takut berat baby akan naik lagi. Baby akan keluar anggaran lebih kecil/lebih besar kan dari jangkaan. Saya follow up swasta and akan deliver dekat swasta. Tq mommies

6 Balas

So far saya check up & bersalin swasta gynae okay je even baby saya pun berat. Sbb gynae sedia maklum scan tu just estimation je. Kt gov, doctor dah gelabah bg date serah diri asap. Swasta chill2 lagi. Esok check up gynae akan bgtau pattern whether baby akan makin membesar & estimated kg. If pattern baby mmg semakin besar by 40w, gynae akan bg options nk induce awal whatnot & date pun kita boleh pilih nk warded bila. Cos scan 39w 40w kalau more than 3.5kg mmg kena czer dah even gov pun. Induce is better than emergency czer la cos the cost will go mencanak kt swasta ni. Saya ada experience bersalin di hospital ampang & columbia asia. And baby saya pun besar juga 😵‍💫

Boleh je sis. Selagi takde masalah kesihatan dan bersalin kat gov, dorang akan prefer normal dulu baru czer. Btw scan berat baby tu tak tepat pun. Nak tepat kena pergi 2klinik berbeza. Bandingkan. Mcm saya masa 37w kk dpt 3.9kg bila check klinik swasta dpt 3.2kg. 38w bersalin dpt 3.4kg. Alhamdulillah normal dan mudah. Byk2 kan berjalan, senang bukaan inshaaAllah. Kalau beranak swasta, saya tak pasti. Kadang kalau sehari duduk wad takde sakit2, dorang terus tolak czer je katanya jantung baby drop. Wallahualam. (Based on cerita kawan2 yg beranak swasta)

Saya kena bersalin 38w sebab baby besar. Doktor pakar scan 3.8kg.. dia suruh try normal tapi pada masa sama dia explain memang banyak risk dan kalau progress slow sangat dia akan cser terus. Saya pun warded, ada 1 doktor datang katil saya dan dia suggest cser..saya cakap saya nak try normal jugak.. dia cakap "boleh tapi banyak risiko..takpelah kalau awak nk try kita induce belon esok" . . Last sekali kena emergency cser sebab saya dah takde tenaga meneran dan baby lemas 😅😅 Lahir puteri gebu gebas berat 3.55kg 😅

2mo ago

Saya tak minum susu. Saya makan obical, folic acid, maltofer dan ubat kencing manis (metformin)

1. berat scan akan ada margin of error 2w. 2. kena tengok overall chart untuk rate of growth, bukan tengok saiz/berat baby untuk satu sesi punya scan shj. 3. 3.5kg still boleh bersalin vaginally, bukan indication untuk csec.

saya 40w scan estimate baby 3kg. Dr ckp baby kecik. sekali keluar nahhhh 3.8kg. normal sisssssturrrrr. Hehhhh penattttt meneran. tapi alhamdulillah semua selamat. Baby pun sihat.

Saya 37w2d doc scan baby dah 3.48kg. Terus bagi date untuk bersalin. Kalau nak normal bersalin esok. Tp saya pilih czer jelah next week bersalin, malas nak pikir 😅 btw anak first saya czer.

2mo ago

Tak minum susu pun. Sebab loya minum susu. Saya byk makan buah and sayur je.